Cand spun modă mă refer la ceea ce văd eu în jurul meu, cum se îmbracă, cum se machiază, cum se aranjează și se poartă oamenii în diferite împrejurări din viața de zi cu zi, cum se prezintă pe rețele sociale, tendințele generale ale oamenilor obișnuiți, dar și ale influențelor lor, persoanele vizibile pe rețelele sociale, în media, ș.a.
Ca produs al anilor ’90, imediat ce am crescut destul de mare cât să-mi da seama de importanța fenomenului modei, a fost în jurul anului 2000, poate cea mai nefastă perioadă a modei (zic eu). Am văzut de atunci repetându-se tendințe cam din toate perioadele modernității. Țin minte râvna după pantalonii (cât mai) trapezi, modă care revenise, dar și cum îmi doream din tot sufletul niște pantaloni care să aibă talia mai jos de buric. Țin mine pantofii cu varf ascuțit, și marea uimire când au început să apară încet-încet pantoful cu bot rotund, deja după un an de purtat bot rotund mă întrebam ce era în capul meu când purtam alt tip de pantofi. Exista o perioadă în care rujul și oja de culoare roșie erau considerate pur și simplu demodate în favoarea rozului, dar au revenit ca imagini ale feminității clasice. O altă amintire e curentul emo pe care am avut norocul să-l observ îndeaproape pe perioada liceului, în care nu numai că se purta o anumită îmbrăcăminte, dar se purta foarte mult și o anumită atitudine. Da, putem vorbi despre atitudini la modă.
În trecut, ca experiență personală, apariția fiecărui trend mă făcea să cred că acesta e alesul, și imi venea să renunț la toate elementele și atitudinile din garderoba mea care nu se conformau. De exemplu, nu mi-aș mai fi imaginat vreodată, după perioada pantofilor cu bot rotund, că o să port vreodată stilleto, când eram în liceu nu imi imaginam că lumea ar porni din nou moda pantalonilor evazați, sau cu talie înaltă, și nicidecum că o să mă prindă și pe mine. Încurcate sunt căile modei!
Ce îmi place în ceea ce privește moda în anul de grație 2016 e că trendurile conviețuiesc pașnic. Se poartă tot felul de articole vestimentare și tot felul de combinații între ele. Se poartă hainele cu vedere la buric, care în urmă cu câțiva ani căzuseră într-o aparent veșnică dizgrație, se poartă pantaloni sport cu încălțăminte cu toc, combinație pe care aproape oricine ar fi crezut-o imposibilă în urmă cu câțiva ani, se poartă rujul în nuanțe de mov, la pantofi se poartă atât botul ascuțit cât și botul rotund, pantalonii tip pană, cât și evazați, fustele de orice lungime și orice formă, plus, au revenit la modă unele elemente din moda anilor 2000 (cine ar fi crezut?!). Nu mai este la modă doar o anumită atitudine, spre exemplu femeile nu trebuie neaparat să-și subțieze voit tonul vocii, să afișeze pudibonderii și gesturi teatrale pentru a-și demonstra feminitatea, noțiuni ca cea de feminitate sau masculinitate sunt în permanență construite.
Avem libertatea de a ne arata așa cum suntem, fie că ne dorim să fim naturali, fie că ne construim (la propriu) imaginea naturală, prin una dintre practicile foarte des folosite în 2016: contouring-ul. Conviețuirea trendurilor vine mai mult dintr-o relaxare a normelor, o cădere a granițelor dintre diferitele stiluri de îmbrăcăminte, între oameni.
În prezent avem o mare libertate de a ne alege estetica, iar oferta este mai variată ca niciodată, cu toate acestea, cel mai mare trend al anului este imaginea naturală, effortless. Am observat îmbunătățiri ale stilului vestimentar de stradă în România; femeile aleg din ce în ce mai mult naturalul, mai ales femeile din generația tânără, și simt tot mai puțin nevoia de supra-accesorizare sau exces de orice fel. Aceasta este, poate, cea mai mare realizare a anului: conștientizarea faptului că suntem frumoase și putem să ne exprimăm cum dorim ideea de frumusețe, nu neaparat cu branduri de renume și nu neaparat cu multe eforturi.
sursa foto: pinterest.com