Ironia (fină) e, se spune, arma inteligenței. Mai e şi un mişloc de a spune un adevăr tăios sub formă de glumă sau un mod pasiv-agresiv de a face față oamenilor incomozi ori situațiilor incomode create de cele mai multe de… oameni incomozi. 

Autoironia însă… e la alt nivel, iar descoperirea ei în România, unde toți oamenii se iau atât de în serios, probabil reminiscență a ceremoniosului comunism, părea aproape imposibilă.

Autoironia a intrat însă pe pământul acesta sfânt (şi românesc) prin intermediul rețelelor de socializare care pun în circulație meme-urile vorbitorilor de engleză, auto-ironici până în măduva oaselor. Aşa se face că dintr-un popor miştocar, unde oamenii râdeau unii de alții, am întors armele, ca de atâtea ori de-a lungul istoriei, şi râdem de noi. Abuziv. 

Mai nou tot mai multe femei se îmbată trotil în timp ce gătesc, tot mai multe sunt OBSEDATE de pantofi, de mâncare (ori de naiba ştie ce) şi pe cât autoironia are darul de a te arăta mai uman, mai accesibil când râzi de greşelile tale, în unele cazuri devine de-a dreptul penibil să-ți fabrici brusc nişte cusururi la modă.

Cum la noi lucrurile ajung puțin mai târziu şi fără indicații de utilizare, se exagerează. Aşadar a apărut un nou val de feministe care sunt atât de feminine ca un travestit, îşi forțează gesturile, îşi fabrică vicii sau imperfecțiuni care au rol de a hrani ego-ul şi de a da personalitate. Dacă datorită intervențiilor estetice multe dintre femei arată cam la fel, trebuia să se facă ceva şi în privința creierului, şi s-a făcut. 

Drumul de la autoironie la obsesie e scurt. Dar hai, să nu uităm brusc cum se fac sarmalele… Şi nu e sexism… dar nu am văzut un val ca acesta în rândul bărbaților. Dacă e, nu mă lăsați să trăiesc în ignoranță!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.