Azi e ziua mea.

Cred că nu sunt singura care face un bilanț al învățăturilor şi al micilor succese cu fiecare aniversare şi cu fiecare revelion care trece.

Sunt convinsă că noi oamenii învățăm lecții mereu şi în ceea ce mă priveşte mi-aş fi dorit să imi dau seama de unele lucruri mai devreme. Ironia sorții e că deşi ni se dau sfaturi, sună a gol, de multe ori preferăm să învățăm din proprie experiență, dar lecția e mult mai eficientă.

1. Am auzit asta de nenumărate ori, „viața o trăieşti doar o dată”, dar cumva suna a clişeu, pur şi simplu o chestie pe care o spun oamenii.

Odată cu primele riduri am început s-o iau mot-à-mot: viața. o. trăieşti. doar. o. dată. O dată. Viața. O dată.

Şi dintr-odată totul a avut sens:

Niciodată n-o să fiu mai tânără decât azi

Azi trece repede,

Mă schimb eu,

Se schimba oamenii de langă mine,

Pleacă oamenii de lângă mine,

Şi eu încă n-am avut timp să-i cunosc…

Şi aici nu mă refer doar la riduri.

2. Fiecare om are povestea lui, fiecare poveste merită ştiută. Taci mai mult şi ascultă mai mult. Ai să-nțelegi mai mult.

În lumea asta care merge aşa rapid, să stai într-o zi leneşă de toamnă de vorbă cu un bătrân, şi numai 5 minute, te încetineşte, te face să-ți dai seama că alergi prea repede.

Mi-am dat seama cum trece timpul când au început să moară bunicii prietenilor mei din copilărie, nişte imagini pictate undeva departe, pe fugă, pentru că, copil fiind, n-am avut răbdarea să-i întreb ceva cu adevărat. Au rămas nişte picturi mute, dar bine conturate, sunt sigură că ar fi avut poveşti care meritau ascultate. Necazuri adevărate, războaie adevărate, bucurii mai autentice.

3. Am învățat să mă privesc cu lupa. Şi să mă fac cu ou şi cu oțet, e un tratament cosmetic care funcționează pentru tratarea răutății şi a unei imagini prea bune despre sine dobândite probabil pe vremea adolescenței.

Am învățat că toți suntem la fel şi toți suntem diferiți. Şi-am învățat să mă includ în acel „toți”, sunt un om normal, cu nimic mai brează.

4. Am învățat că de fapt nu ştiu aproape nimic, şi asta e cea mai valoroasă lecție.

Abia am o oră de când am împlinit 25 de ani şi deja fac pe deşteapta.

Mai am 25 de ani până la 50.

Mai am de învățat…

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.