O să vă vorbesc despre o carte care din păcate încă nu e tradusă în română, dar trebuie să vă povestesc, ca să nu credeți că n-am citit nimic în ultima vreme.

Autoarea cărții a absolvit Facultatea de Istorie din Barcelona, iar cartea este premiată cu Premi Nèstor Luján de Novel.la Històrica. Vedem legătura.

Romanul este despre trei generaţii ale unei familii de viticultori dintr-un sat catalan, şi cuprinde fapte istorice importante cum ar fi războiul civil în Spania, comerțul în lumea nouă, războiul din Cuba, criza de filoxeră, etc.

Autoarea are meritul de a se fi documentat foarte bine în legătură cu faptele istorice şi cu stilul de viață al vremii, în diferitele clase sociale şi diferitele perioade pe care le expune, însă personajele pe alocuri par a fi neterminate sau personaje-clişeu.

Cu toate că cele trei generații sunt descrise simultan, romanul este o lectură simplă şi rapidă, deşi depăşeşte 350 de pagini.

Romanul nu a fost cine ştie ce, are desigur meritul că partea istorică a fost foarte bine documentată, dar pe mine m-au îmbogăţit mai degrabă cercetările ulterioare despre călătoriile de afaceri ale catalanilor în America începând cu secolul 18, aşa am aflat, ca fapt divers, că în spatele unor produse-emblemă ale Cubei sunt se află nişte nume catalane, care în acele vremuri emigrau ca să se îmbogățească (şi au reuşit), de exemplu romul Bacardí.

Probabil cel mai mare merit pe care îl are această carte este tocmai că ne instigă la investigație, iar asta nu e puțin.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.