Stilul vestimentar face parte din identitatea fiecaruia, felul în care ne îmbrăcăm spune lucruri despre noi celor care ne privesc,chiar dacă nu ne dorim asta, iar astăzi o să vorbim despre stilul nostru vestimentar colectiv şi cam care este mesajul pe care îl transmite.

Chiar dacă am auzit deseori că „nu haina face pe om”, potrivit psihologiei prima impresie pe care ne-o formăm despre cineva se bazează pe aceste lucruri superficiale, felul în care arătăm şi felul în care ne îmbrăcăm, pentru că înainte să începem un dialog avem un contact vizual şi percepem, din informația vizuală ne facem o idee despre persoana pe care o avem în față.

Felul în care arătăm transmite ceea ce vrem noi să comunicăm, de aceea înainte de a ne preocupa de stilul propriu zis trebuie să punem accent pe îngrijire: de regulă o persoană curată, corect îngrijită nu va fi judecată după stilul vestimentar, sau cel puțin nu va fi judecată aspru.

Din câte am observat, noi românii avem un anume stil vestimentar şi comportamental cu care ieşim în evidență, iar în alte țări suntem uşor de recunoscut datorită acestor particularități; de multe ori am vorbit despre acest subiect cu diverşi cunoscuți, şi deşi nu îmi place să-mi critic co-naționalii, îi recunosc şi eu, după vorbă, după port… şi mă recunosc şi pe mine când mai am porniri de pițipoancă (pe care de obicei mi le reprim cu succes).

Nu există gust pentru natural, manichiura de gel, gene false de proporţii, păr vopsit în nuanțe greu de întreținut sau păr prea lung şi deteriorat, extensii de păr puse prost, mult fixativ, rochii cu mult burete în zona sânilor, dantele, transparențe, sutiene cu bretele de plastic, culori țipătoare, machiaj smokey eyes la orice oră, sprâncene pensate şi vopsite în stiluri care sfidează naturalul, ruj în culori prea aprinse şi minim 2 dinți stricați în zâmbetul care în oglindă, cu gura închisă arăta perfect.

Aceste mici indicii ne arată că nu ştim să ne prioritizăm cheltuielile: de ce ne punem gene false, manichiură din gel cu ştrasuri, obiecte vestimentare cu mult sclipici şi multe logouri înainte să ne rezolvăm acea mică problemă cu dantura?Un om simplu, îmbrăcat normal inspiră decență, dar obiectele care se vor a fi de lux atunci când nu avem lucruri prioritare se văd foarte urât.

Şi repet, ştiu cât de mici sunt salariile la noi în țară, dar mi se pare că pretențiile sunt puțin prea mari, de ce nevoia aceea atât de mare de a atrage priviri, cu orice preț?

Şi ca să ilustrez exemplul, uitați-vă la vreo şedință a parlamentului european: şi aici mă refer la partea feminină, în general nişte doamne normale, îmbrăcate într-un fel în care nu opresc circulația când trec pe stradă şi nu le latră câinii, unele mai elegante, altele mai casual, îşi văd de treabă, împreună sau separat, până când intră doamna premier Dăncilă: țanțoşă, în costum de brocart, asortat la milimetru călcând ca pe ace şi privind tâmp stânga-dreapta stânga-dreapta simțindu-se admirată, cu machiajul de nuntă şi părul înfoiat cu care… poate caută să compenseze o anume lipsă…acolo sus?!

Părul înfoiat e o mare modă la noi, reminiscentă de prin anii ’80, adoptată şi adaptată cu drag: combinaţia „permanent+roşcat” înseamnă aranjat pentru multe tanti de la bloc. De fapt la noi mersul la salon e un simbol de status, de aceea nu poți să dai un ban şi să nu se vadă, pentru că l-ai dat degeaba, iar din disperarea „să se vadă” musai să-l faci roşu şi să-i pui permanent, aşa nu mai are nimeni nici un dubiu că ai fost la salon. (Urât din partea mea că o spun dar când eram mică aveam coşmaruri cu Elena Merişoreanu)

Vi se pare că ar trebui schimbat ceva în stilul nostru #tipicromânesc, sau sunt eu o cârcotaşă nenorocită?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.