Acesta nu este dulapul meu, dar e cea mai apropiată variantă pe care am găsit-o pe pinterest 😉

Vorbeam în articolul precedent despre importanța unui dulap ordonat, pentru că, atunci când ai spaţiu vezi mai clar lucrurile pe care le ai şi nu ai acea senzație de copleşire. Nu mai simţi că ai de toate dar nimic de îmbrăcat.

Dacă de multe ori ai luat decizii proaste cumpărând obiecte vestimentare pe care nu reuşeşti să le integrezi în ținute, nu îți vin bine sau nu îți plac, ştii că deciziile înțelepte se iau cu mintea odihnită şi stomacul plin: conform teoriei aceleia cum că nu e bine să facem cumpărături pe stomacul gol pentru că avem tendința să cumpărăm mai mult. Aşa funcționează şi cu hainele.

Dacă simți că ai nevoie de puțină ordine în garderobă, mai ales acum, la început de sezon, când oricum trebuie să ne punem mai la îndemână hainele de toamnă, acum e momentul să o faci!

Înainte să începem marea organizare ne mai trebuie un ingredient important: chef de muncă, aşa că fă tot ce trebuie să faci ca să faci rost de el. Sau nu face nimic şi aşteaptă o zi în care să ai inspirația de a te organiza.

Tot ce trebuie sa faci este să scoți tot ce ai în dulap, şi să iei hainele rând pe rând şi să decizi dacă îți plac şi-ți sunt practice sau nu.

Hainele acelea pe care ştii clar că le porți întotdeauna, care te fac să te simți confortabil şi cu care, vorba aia: „nu ți-e ruşine să ieşi în lume” sunt cele pe care trebuie să le păstrezi şi să le aranjezi înapoi în dulap cum iți spune imima: pe culori, pe texturi… pe umeraşe…

Ce eliminăm?

1. Hainele deteriorate

La fel cum ştii din prima „uite, pe asta o păstrez” cam aşa se întâmplă şi cu hainele prea jerpelite să mai fie vreodată purtate de o ființă umană. Hainele scămoşate irecuperabil, pătate sau decolorate. La acestea renunțăm cel mai uşor, când nu se mai poate, nu se mai poate. Viața continuă!

Ps. Deşi , dacă sunt comode, am putea să păstrăm unele pentru a le purta atunci când facem curățenie şi există riscul de a le stropi cu clor sau alte substanțe.

Uită-te atent la ceea ce vrei să arunci, poate obiectul respectiv are nasturi interesanți ori vreun fermoar care-ți poate fi de folos.

Scopul nu e să aruncăm fie ce-o fi, ci să încercăm pe cât posibil să folosim ceea ce am cumpărat.

2. Hainele demodate

Cele care nu se poartă în prezent şi sperăm să nu mai revină vreodată la modă, nu prea îmi vin în minte multe exemple, dar asta oricum e chestiune de gusturi. Pe acestea ai slabe şanse să le vinzi, dar poți să le donezi.

3. Hainele care nu îți vin bine

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, şi nu vă strivesc speranțele, dacă ai acea perecehe de blugi care nu îți vine şi speri să slăbeşti sau după caz, să te îngraşi ca sa o porți, te încurajez s-o păstrezi.

Dacă ai haine care trebui modificate minim invaziv 😁 ca să ți se potrivească şi crezi că merită, fă o categorie „de dus la croitor” şi… du-le. Nu le repune în dulap până nu sunt perfecte pentru tine.

4. Hainele pe care nu poți să le integrezi în ținute

Aici îmi vin în minte hainele acelea fancy, mai pretențioase. Poate o cămaşă cu imprimeuri deosebite, o geacă de piele cu ținte, o bluză cu paiete…

Dacă sunt de calitate, sau încă crezi că au potențial, mai dă-le o şansă!

Poate nu ți-ai descoperit încă stilul, poate nu ai un stil anume, şi asta nu-i o crimă, poate nu ai destule piese de bază cu care să combini acel obiect vestimentar, ori încă nu s-a ivit ocazia să poți o ținută mai pretențioasă, iar acestea sunt lucruri care se rezolva pe parcurs.

Regula e simplă: îți place, păstreaz-o!

Cu siguranță o simplă căutare pe pinterest o să-ți dea o grămadă de idei de ținute, dar dacă eşti convinsă ca o anumită piesă nu ți se potriveşte, renunță la ea.

Reaşezare

Cu cât avem dulapul mai organizat, cu atât este mai uşor pentru noi să localizăm lucrurile de care avem nevoie, de aceea trebuie să ne aşezăm hainele în funcție de frecvența cu care le purtăm. Hainele pentru ocazii speciale sau cele care nu sunt de sezon e mai bine să le punem în locurile cu acces mai puțin comod, de exemplu rafturile de sus la care nu ajungem fără să ne urcăm pe scaun, sau vreun dulap extra, de depozitare.

Pentru un bun rezultat:

Foloseşte organizatoare şi umeraşe pe cât se poate acelaşi tip.

Nu deveni sentimentală atunci când e vorba să renunți la un obiect vestimentar, e doar un obiect şi atât, amintirile pe care le ai purtându-l îţi aparțin şi nu se şterg odată cu renunțarea la el!

Cu toate acestea, ştiu că se poartă minimalismul, dar nu arunca numai să arunci, scopul e să te foloseşti de ce ai, nu să înlocuieşti cu orice preț. Spor la treaba! 😉

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.