După detoxifierea dulapului, adică curățenia aceea generală în care se presupune că am renunțat la tot ce e deteriorat, nu ni se potriveşte sau nu ne place, se cade să inventariem ceea ce ne-a rămas. Să încercăm deocamdată să creăm ținute cu ceea ce avem, şi să vedem dacă avem de înlocuit piese sau de cumpărat unele pe care nu le aveam.

Înainte de a trece la lista pieselor cheie, despre care vorbeşte orice blogger de modă şi cu care cu siguranță eşti familiară, am câteva sfaturi pentru următoarele achiziții:

  • Încearcă să faci ținute din ce ai şi dacă observi că îți lipseşte o piesă de care ai avea nevoie, fă o listă şi scrie exact de ce ai nevoie.
  • Nu mai cumpăra compulsiv, gândeşte-te bine înainte de a cumpăra ceva şi nu te lăsa atrasă de cântecul de sirenă al reducerilor, pentru că în general piesele cheie nu o să le găseşti la reduceri.
  • Orientează-te spre calitate, şi când zic calitate nu mă refer să fie de firmă. Fii atentă la cusături, la detaliile metalice unde este cazul, la cum se aşază materialul, la fermoare şi mai ales la senzația vizuală pe care ți-o dă respectivul obiect, foloseşe-ți şi intuiția.
  • Nu te grăbi, decât să cumperi ceva de care nu eşti întru totul mulțumită, mai bine mai aşteaptă şi consultă mai multe locații. Cu siguranță ai ce să îmbraci până se iveşte ocazia să găseşti ceva care te mulțumeşte.
  • Nu te feri să cumperi second hand, multe dintre hainele de acolo sunt mult mai bune şi mai economice decât cele din unele magazine pe care ni le permitem noi, oamenii cu venituri medii.
  • Încearcă să-ti faci o idee despre ce te favorizează, începând de la culori până la croială dar şi ca stil, caută poze cu ținute care îţi plac şi inspiră-te, nu e nevoie să fii originală, mai ales că suntem în 2019 şi nu se mai poate inventa roata în modă.
  • Dacă cumperi piese cheie şi intenționezi să le porți cât mai mult şi în cât mai multe ținute fii atentă la culori: axează-te pe alb, negru, gri, maro, bej, albastru închis sau kaki, sunt neutre şi odată ce ai aceste elemente poţi să pui în valoare hainele pe care nu ştiai cum să le integrezi în ținute.

Acestea fiind spuse, începem lista de piese cheie, cu mențiunea că nu trebuie să le ai neapărat, şi nu neapărat în culorile în care le prezin eu. Alege ce-ți place şi adaptează-le stilului tău vestimentar şi stilului tău de viață. Să începem deci:

Sacoul (negru)

Poate fi purtat cam în orice circumstanță, de la petreceri până la înmormântări, interviuri de muncă, ziua sau noaptea.

Poți să pui pe dedesubt orice îți vine în minte, şi să îl porți tot anul. Asta da investiție!

Sfat: cumpără un sacou complet negru, fără accesorii metalizate sau colorate, şi o să îți fie mai uşor să îl stilizezi tu cu o curea care îți place şi să-ţi pui orice tip de accesorii vrei.

Alege un model cat mai clasic şi atemporal şi fii atentă să aibă ținută. Să stea puțin țeapăn, cu alte cuvinte.

Aceleaşi sfaturi se aplică şi în cazul paltonului, şi da, avem nevoie de unul.

Geaca de piele

Se poate trăi fără o geacă de piele, dar eu zic că n-are rost să te chinui!

Geaca are aceleaşi funcții ca sacoul, doar că are ceva în plus, te face să te simți mai puternică, mai badass. O vedem în imaginea de mai sus combinată cu cea mai cuminte şi clasică cămaşă albă, şi uite că se poate!

Cardiganul

Cardiganul poate să fie în oricare culoare neutră, poate unul negru ar fi cam trist, dar până la urmă călduros să fie… cine sunt eu să îți dau atâtea ordine?

Cardiganul e perfect între anotimpuri şi de asemenea poate fi purtat cam cu orice pe dedesubt.

Tricouri în culori neutre

Purtate ca atare sau pe sub o cămaşă, ideal e să fie simple, fă logouri, şi aşa le putem accesoriza sau nu pentru o ţinută curată şi simplă. Alb, gri sau negru e soluția sigură, dar şi roz pudrat, bej sau kaki sunt foarte combinabile de obicei.

Acest gen de tricou e la fel ca hârtia igienică: nici nu ştii cât e de important până îți lipseşte. Comparație mai bună n-am găsit, îmi pare rău.

Cămaşa (albă)

Cămaşa albă e poate unul din cele mai mari clişee ale modei. Chiar şi aşa, nu se va demoda niciodată.

Dacă din orice motiv nu vrei o cămaşă albă, una gri, albastru deschis sau una din denim vor fi la fel de folositoare.

Le putem coborî sau urca nivelul de eleganță după cum vrem: fie le purtăm ca atare, fie ca stratul de deasupra, peste un tricou sau un top cu dantelă, legate în talie, băgate în pantaloni, legate, sau cu o centură. Pe la Bravo, ai stil! Am văzut că le purtau şi invers, dacă te simți curajoasă, sau dacă ai cine să-ți închidă nssturii.

Maieul cu dantelă

Maieuțul acela care pare de pijama, dar se poate purta şi pe stradă.

Ei bine, maieurile astea adaugă minim două puncte în plus unei ținute plictisitoare.

Imaginați-va o bluza lălâie gri, niste blugi albaştri de toate zilele şi ceva -orice- în picioare, ce clasic şi previzibil, până: hop o bretea şi-un colț de dantelă de sub bluza aia lălâie, şi parcă schimbă tot. Cumva bucățica aia simbolică de dantelă îi dă iluzia privitorului că a intrat în culise, dar să fim serioşi, intră pentru că asta era intenția noastră🤷🏽‍♀️

Blugii

Poate că blugii sunt una dintre cele mai bune invenții ale modei, cea mai răspândită, comodă şi în acelaşi timp elegantă piesă vestimentară. Poate singurul obiect care poate fi purtat şi rupt, adică purtat şi rupt şi purtat din nou, dacă înțelegi ce vreau să spun. Am o iubire infinită pentru blugi, şi o să le dedic o odă într-un articol viitor, pentru că aici vorbim despre decizii importante,nu despre sentimente.

Ştim de câte feluri pot fi blugii, dar blugii-cheie trebuie să fie într-un anumit fel: închişi la culoare.

Blugii închişi la culoare pot fi duşi într-o zonă elegantă şi pot trece drept „pantaloni”. Suntem în 2019, se poartă adidaşii cu rochii elegante şi blugi la birou, şi nimic nu poate fi mai minunat!

Acestea fiind spuse, pantalonul negru ar fi fost o piesă cheie, dar dacă iubeşti mai mult denimul nu e necesar.

Dacă te avantajează talia înaltă, sau joasă, croiala pană sau dreaptă, tu alegi, ideal e să ai o pereche de blugi/ pantaloni închişi la culoare care se aşază perfect şi te fac să te simți confortabil. Asta e o comoară greu de găsit, dar mizez pe talentul tău!

Cureaua (neagră)

Aici poate că se complică treaba, mă tem că ne trebuie o curea cu cataramă argintie şi una cu cataramă aurie, sunt convinsă că mai există oameni fixişti ca mine care nu combină auriu cu argintiu.

Cât despre curea, e un accesoriu şi util, dar care dă şi un plus ținutelor, iar toama aceasta se va purta cel mai mult ca accesoriu al sacourilor, aşa că pregătiți-vă curelele!

Geanta (neagră)

O geantă medie sau de-a dreptul mare, în funcție de nevoile noastre, este esențială într-o garderobă.

Gențile cu mai multă ținută sunt mai elegante şi dau senzaţia de ordine, de ținută curată, putând fi purtate cu succes cu haine mai lălâi, pe când acestea tip sacoşă sunt mai degrabă practice decât frumoase, dar combinate cu grijă pot să transmită eleganță.

Dacă nu cer prea mult, aş mai pune pe listă şi poşeta, care poate fi purtată în ținutele de seară dar şi în ținutele de zi când ieşim la plimbare şi nu avem de cărat 1000 de lucruri.

Ochelarii de soare

Dacă e să investeşti într-o singură pereche de ochelari, eu te sfatuiesc să fie negri. Şi până la urmă nu ai nevoie de mai multe perechi, numai dacă vrei să îţi satisfaci un capriciu.

Fularul

Fularul este o piesă necesară în garderoba noastră, având în vedere cum sunt iernile la noi.

Indicat ar fi să mergem pe aceeaşi schemă de culori neutre când alegem un fular, ca să ne fie uşor de asortat. Apoi, dacă e să fie o a doua opțiune ne putem face de cap cu imprimeu leopard ori carouri.

Încălțămintea

Aici depinde de stilul de viată a fiecăreia, dar eu cred că prinde bine să avem în dulap o pereche de adidaşi deschişi la culoare, mai ales pe vremurile astea, când se poartă cu orice.

Albi sau nude, sau gri deschis, mi se par o opțiune comodă şi la modă.

O altă opțiune dintre cele mai practice, mai ales pentru sezonul rece, ar fi ghetele. De preferință negre, cu şireturi, catarame, sau ce vrem noi, ne ajută să punem la cale ţinute îndrăznețe şi comode, combinație destul de rară!

Şi acum vine partea mai elegantă lucrurilor: tocurile.

Eu consider că pantofii sau sandalele nude merg cu orice, în defavoarea pantofilor negri care de cele mai multe ori strică o ținută deschisă la culoare.

În ceea ce mă priveşte o ținută de culoare neagră merge cu pantofi sau sandale de culoare neagră, dar pentru toate celelalte culori mai degrabă merg pantofii nude, teorie valabilă şi pentru sandalele cu talpă joasă.

Cam atâtea obiecte cheie ale garderobei am eu pe listă. Este important să vă amintiți atunci când vă cumpărați lucruri noi să le adaptați, există persoane care poartă maro ori alte variante de culori neutre în loc de negru, iar garderoba lor funcționează perfect.

Vă las aici o paletă de culori neutre să vă inspire şi vă doresc cumpărături cumpătate!

Publicitate

Un gând despre “Piese cheie în garderobă

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.