Ce natural sună „o cafea” şi ce simplu alunecă sunetele astea, unul după altul, de parcă atunci când zici cafea o şi sorbeşti.
Eu am o istorie complicată cu cafeaua, şi o s-o povestesc pe scurt. Suntem produsul mediului în care trăim, în consecință şi eu sunt supusă aceleiaşi legi, oricât mi-ar plăcea să cred că gândesc de una singură şi-mi formez prejudecăți de una singură. Cafeaua e nu numai o băutură, ca oricare alta, e poate a doua cea mai consumată băutură, după apă, în toată lumea, de-aici vine şi luuunga ei istorie: descoperirea, utilizarea, eventuale impedimente, fie interzicerea din temeie religioase, ori temeri de ordin medical, şi în final acceptarea ei universală. Cafeaua e în prezent un fapt social în toată splendoarea.
Cafea, cafeluță, cafenea.
Cafeaua are multă istorie şi a trecut prin multe perioade, ca să particularizăm, de exemplu la noi în România se găsea destul de greu pe vremea comunismului, iar în ultimii ani aproape spre deloc. Se bea cafea cicoare, preparată cu lapte sau cu apă, o băutură care nu conține cofeină, alternativă a cafelei, prezentă şi în Franța caînlocuitor al cafelei într-o altă perioadă istorică de criză, sau o băutură-înlocuitor de cafea numită generic nechezol cu un haz de necaz specific autohton, pentru că conținea,printre alte substanțe şi orz, cunoscut ca furaj pentru cai, şi doar 20 la sută cafea, există în acest sens şi bancuri despre cafeaua din vremea comunistă în folclor, şi sunt destul de amuzante, acum.
Când eram mică, beam cicoare cu bunicii mei, ei au păstrat alternativa cafelei de pe vremea comunismului mult după terminarea lui, şi-l numeau cafei. Era clar, cafeiul era cicoare, iar cafeaua era cafea. Chiar dacă părinții sau bunicii mei nu consumau niciodată cafea, nu ştiu din ce motiv, aveam mereu cafea în casă, pentru musafiri. Se crease ceva mistic în jurul cafelei: vecinii începeau să se adune la cafele, azi la unul dintre ei, mâine la altul, femeile se invitau, complice, aproape în şoaptă, la cafeluță, şi se ştia că la diminutiv include şi o bârfă bună sau ceva veşti de neratat.
Copil fiind, nu înțelegeam misticismul acesta pe seama cafelei deşi mă jucam de-a cafeaua cu prietenele mele, când am gustat cafea pentru prima dată nu mi-a plăcut deloc şi m-am decis că nu e pentru mine. Cred că nu gustasem din cea buna!
Între timp lucrurile s-au schimbat, deşi am trecut prin facultate aproape fără să beau cafea, chiar dacă onoram toate invitațiile colegilor la cafea, dar beam orice nu era cafea, de ceva vreme am descoperit cafeaua, mai mult împinsă de la spate de un prieten căruia mă plânsesem că nu am energie şi că uneori nu mă pot concentra. Deşi am refuzat, spunându-i că mie cafeaua îmi dă palpitații, el m-a asigurat că are maşina la îndemână şi e dispus să mă ducă la spital în cel mai scurt timp. Mai în glumă mai în serios, am băut cafeaua fără grabă, şi mi-am dat seama că ceea ce eu percepeam ca palpitații e doar boom-ul acela de energie pe care ți-l dă cafeaua, iar eu nu ştiusem până atunci ce să fac cu el.
Dacă mai demult, atunci când mă întâlneam cu prietenii mei şi ei refuzau să mergem în unele cafenele care-mi plăceau mie, pe motiv că nu le place cafeaua gândeam „Doamne, ce fifizoni”, acum îi înțeleg perfect. Îmi place cafeaua, dar nu-mi place orice cafea.
Îmi place cafeaua şi-mi place atmosfera din cafenele, zgomotul cafetierei e sunetul meu preferat dimineața, şi mi-am făcut din cafea un ritual al meu, e momentul pe care mi-l iau din zi să mă trezesc, să fac planuri, să-mi verific emailurile şi să îmi fac planul pentru toată ziua, pentru că noi oamenii avem nevoie de mici ritualuri.
Mie îmi place mult cafeaua cu lapte, şi treaba se complică puțin dacă vreau să îmi fac cafeaua preferată acasă, pentru că nu toate cafetierele lucrează şi la partea cu laptele.
Pe magazin online magNET.ro am găsit însă o cafetieră care aduce cafeaua de cafenea la tine în casă, espressorul automat Philips are mai mult decât îmi puteam imagina pentru că are atâtea funcții într-o cutiuță atât de mică, şi-ți dă atâtea alternative, că nu ai ce să ceri mai mult. Funcționează cu boabe sau cu cafea gata măcinată, are setări de temperatură, setări de intensitate a aromei, 12 setări de măcinare, şi multe altele, dar ceea ce contează cel mai mult pentru mine e sistemul de lapte cu cea mai rapidă curățare în 15 secunde, ai la îndemână o varietate de cafele de care poți să te bucuri dar şi opțiunea de personalizare la o atingere de buton, poți să ajustezi cantitatea de cafea şi de lapte dar şi concentrarea şi aroma cafelei, toate acestea, doamnelor şi domnilor cu afişaj digital!
Cafeaua e marea mea descoperire recentă, iar de când îmi place să beau cafea îmi plac mai mult diminețile şi îmi place mai mult să plănuiesc şi să acționez.
Când totul parcă se întâmplă prea repede, când trebuie sa iau decizii sau pur şi simplu să mă opresc, mă opresc şi beau o cafea, iar locul meu preferat unde mă opresc să beau cafea e la părinții mei acasă, pentru că da, între timp am început să bem toți cafea, şi împreună cu vecinii avem cea mai veselă şi matinală gaşcă.
Articol scris în cadrul competiției Super Blog 2019