Te-ai gândit vreodată cât de mare însemnătate are pentru tine acasă? Cam de câte ori rostim cuvântul acasă, în fiecare zi, fiecare dintre noi?Acasă e locul de unde plecăm şi locul unde ne întoarcem, zona bună de confort, şi cu toții avem în gând, chiar dacă de multe ori realitatea nu coincide, un acasă ideal, printre primele lucruri pe care le-am desenat în copilărie, le-am construit din lego sau din nisip. Dar atunci când creştem, şi ne dorim o casă de-adevăratelea, nu putem să ştergem cu radiera dacă am eşuat şi s-o construim de la zero, nu-i aşa?

Un ajutor de nădejde pentru a construi o casă trainică este https://www.aia-proiect.ro/, biroul de proiectare care poate să ne facă zona de confort cu adevărat confortabilă: transformă visele clienţilor lor în realitate şi transformă un plan de casă într-o adevărată operă de artă, îmbinând esteticul cu utilitatea, şi personalizând planul de construcție în funcție de locație şi preferinţele viitorului locuitor, completează cu privirea de profesionist părțile care clientului îi scapă şi realizează ceea ce în popor se numeşte un plan ca la carte. Pagina celor de la AIA Proiect este transparentă, şi îţi dă posibilitatea să vezi planuri de casă ca atare, eu aş şti ce să aleg, după ce m-am uitat la secțiunea proiecte de case doar cu parter!

O casă are o anumită energie, te face să te simți în largul tău, îi face pe musafirii tăi să se simtă comozi, sau nu, încă de când deschid uşa. Iar dacă până acum credeam că e feng shui ori un tip de magie care se întâmplă sau nu şi nu depinde de noi, acum ştiu că acea energie se datorează în primă parte unei bune proiectări, şi apoi unei decorări inspirate. Da, şi magia se construieşte.

Nu am construit o casă, dar am o largă experiență de schimbat chirii, iar momentul în care locuieşti pentru prima dată într-un loc inteligent proiectat, şi ai toate nevoile acoperite, realizezi că intr-adevăr o mână de profesionist este indispensabilă atunci când vine vorba de proiectare!

Am stat în total în 9 apartamente cu chirie, iar de penultimul şi în actualul mă leagă cele mai frumoase sentimente. Nu în sensul de amintiri propriu zise, în sensul „cât de multă plăcere îmi face să imi beau cafeaua acasă, în fiecare dimineață”, „am început să gătesc cu plăcere de când am o bucătărie cu multă lumină naturală”, „casa mea e ordonată pentru că a fost proiectată în aşa fel încât să favorizeze lucrul acesta”, şi lista ar putea continua, sunt lucruri care mai degrabă se simt.

Arta nu este ceea ce vedem, ci ceea ce reușim să-i facem pe alții să vadă.

Edgar Degas

O casă bine făcută începe de la proiect. Da, e minunat să ai o casă frumoasă, dar nu e destul, când e şi bine gândită, iese de-a dreptul o operă de artă, şi arta transmite, te face să te simţi într-un fel, într-un fel bine. Să ne simțim bine acasă e unul din micile luxuri pe care trebuie să ni le acordăm, iar când asta se transmite şi celor care ne vizitează, opera de artă este desăvârşită.

Probabil cea mai mare problemă pe care o întâmpinăm atunci când ne gândim casa ideală şi la proiectul de casă este faptul că ne dorim elemente specifice care de multe ori nu se „asortează” între ele, n-am renunța la niciuna, dar nici nu am şti cum să le îmbinăm ca să fim total împăcați sufleteşte. Acesta e unul dintre semnele clare că avem nevoie de un profesionist.

Putem de exemplu să luăm ca atare modelul de casă al unui prieten, făcut de un profesionist. Dar e aproape sigur că ne-am da seama după o perioadă că pur şi simplu ceva nu funcționează, şi aşa şi e, pentru că un plan de casă preluat de la cineva, are tot atâtea şanse să funcționeze ca un medicament prescris altcuiva, adică prea puține. Noi oamenii suntem diferiți şi avem nevoi diferite, trebuie să ne gândim la propria casă ca la un loc care ne oferă ceea ce ne dorim, care ne inspiră şi care pune în valoare locul pe care îl ocupă.

Avem şi o lungă istorie de „merge şi aşa”, de „mă descurc singur”, de „dincolo era mai ieftin” nu numai în proiectarea sau construcţia unei case, sunt piedici pe care ni le punem în a alege calitatea, iar apoi, după puțină vreme de locuit în casa nouă, ne dăm seama că trebuie să renovăm, trebuie să înlăturăm un perete care deranjează, nişte scări poziționate ciudat, să schimbăm o uşă, să căutăm forme de a obține mai multă lumină sau să corectăm alte probleme pe care nu le-am prevăzut. AIA Proiect proiectează şi partea de renovare şi are grijă de nevoile noastre, ei ne refac visul de unde l-am lăsat noi, şi fac totul în numele esteticului şi utilității, dar fără să renunțe o clipă la siguranță. Pentru că da, ei ştiu să evolueze corect siguranța structurii atunci când dărâmă un perete!

Zona de confort de care se vorbeşte aşa de mult, ca şi cum ar fi mereu un lucru rău, e locul unde locuim. Siguranța, comoditatea şi plăcerea de a te afla în acel loc te face să fii pur şi simplu mai sigur pe tine, sigur că te întorci în locul plăcut unde găseşti armonia vizuală şi interioară, unde îţi reîncarci bateriile pentru o altă zi de muncă, spațiul tău de unde ieşi în fiecare dimineaţă gata pregătit de a te afla pe un teren neutru, uneori nesigur sau incomod, al altuia, al tuturor sau al nimănui.

Şi ştii ce face un arhitect mai exact?

Face lucruri la care nu te-ai fi putut gândi. E ca un regizor. Interpretează ideea clientului şi pune la cale, cum ştie el mai bine, un film. Ştie exact cum să pună în valoare spațiul şi cum să te reflecte pe tine în ceea ce face, ştie cum să aleagă lumina, unghiul, îşi ia puţine merite, şi tu rămâi proprietariul şi cel care a avut ideea.

E ca un traducător literar care a făcut opera tradusă mai bună decât originalul, pentru că cunoaşte bine cuvintele şi a ştiut să le folosească cu măiestrie, acele mici detalii te fac să iubeşti opera dar cu toate astea nu schimbă nimic din firul epic încât să aibă meritul că a fost el cel care a scris-o cu adevărat.

Un arhitect bun te face să spui, atunci când îi vezi munca: „Doamne, nu m-aş fi putut gândi niciodată la asta”, pentru că are talent de artist şi siguranță de profesionist, până şi simplitatea e greu de plănuit uneori, nu trebuie să ne lăsăm păcăliți.

Arhitectul te face să vezi, şi să te vezi, face artă, poate cea mai complexă, artă care e expusă în adevăratul sens al cuvântului, nu într-un muzeu, nu numai privirii tuturor, ci expusă sub cerul liber, supusă intemperiilor vremii şi schimbărilor termice, un obiect de artă care trebuie să reziste, fără scuze.

Articol scris în cadrul competiţiei Super Blog 2019

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.