De zile întregi plănuiesc o vacanţă neplanificată.

E vorba despre o întrecere între mine şi soțul meu.

Am decis ca anul acesta fiecare dintre noi să organizeze o vacanță de la 0, iar pentru celălalt să fie surpriză totală, aşa că el vine cu bagajele şi află pe parcurs destinația.

Aş vrea să vă explic cum s-a ajuns aici, şi încep prin a vă spune cât de surprinsă am fost când m-am trezit captivă timp de 10 zile într-un all inclusive la turci în ceea ce trebuia să fie o vacanță de vis, organizată de iubitul meu, din graba de a-mi face o surpriză şi din lipsa timpului de a organiza altceva. Ne-am întors acasă cu 3 kilograme în plus şi cu sentimentul că am pierdut timp prețios stând cu burta la soare şi îmbuibându-ne la bufet.

Mi-e greu să cred că spiritul nostru de aventurieri s-a atrofiat, aşa că am lansat provocarea: „din cele două vacanțe pe an, una o organizez eu, una tu, fără să dezvăluim vreun detaliu până la momentul plecării”. Am bătut palma şi a rămas să organizez eu vacanța aceasta.

Miza e următoarea: cine câştigă alege destinația de Revelion, dar una dintre condițiile câştigării e respectarea bugetului. Ştiți vorba aceea: o femeie adevărată face mâncare şi scandal din orice? Ei bine, eu mă bazez pe asta!

V-am spus cum a mers vacanța organizată de el, şi vă spun şi cum o să fie vacanța organizată de mine:

Pur şi simplu ne urcăm în maşină, fără rezervări, fără hoteluri, şi când vedem ceva frumos ne oprim şi ne bucurăm. Mai simplu de-atât nu se poate!

Am zis că nu plănuiesc, dar inevitabil trebuie, pentru că două săptămâni e mult, şi ne trebuie loc de bagaje. Eu sunt prevăzătoare, m-am ocupat să comand spațiu de pus bagajele. Spațiul se poate cumpăra, să ştiți: eu l-am luat sub formă de cutie portbagaj, locul unde voi depozita o parte din lucruri. Pun şi echipamentele de ski, că cine ştie…

Mi-a sărit în ajutor un prieten care s-a oferit să ne împrumute o rulotă, şi cum totul trebuie să fie surpriză, mă ajută s-o şi montez. Ne-am dat seama între timp că ne lipseşte cârligul, aşa că l-am comandat, şi am bifat opțiunea de a solicita montaj autorizat, nu vreau să risc nimic!

Cum am intrat în febra pregătirii maşinii am mers mai departe, şi am luat şi suporți de biciclete! Ne prinde bine să luăm bicicletele pentru că aşa putem explora oraşele, iar suporții îi vom monta pe rulota prietenului nostru ca semn de mulțumire pentru că a contribuit la vacanța noastră de vis, oricum, am fi cheltuit pe cazare o avere!

Obiectivele turistice importante ale Europei le cunoaştem, ştim toate locurile indicate turiştilor, dar acum vom reuşi ceea ce ne dorim demult: să ne plimbăm cu bicicletele printr-un sat din sudul Franței, să mâncăm la un restaurant mic, moştenit din tată-n fiu, unde se găteşte mâncare adevărată, să mergem la o degustare de vinuri, să oprim doar pentru că am văzut o cafenea interesantă, să cunoaştem oameni şi să nu fim doar un cuplu de turişti care bifează obiectivele pe-o listă, şi le privesc doar dindărătul telefonul mobil.

O să mâncăm turtă dulce la târgurile de Craciun din Germania, şi o să cumpărăm cadouri tuturor, nu de alta, dar n-avem scuza lipsei de spațiu!

Am pregătit bagajele, cârligul, rulota, bicicletele, paşapoartele şi un colaj cu muzică veche, rămâne să-mi pun tovarăşul de călătorie în faţa faptului împlinit şi să vedem ce iese!

Articol scris pentru Super Blog 2019.

Publicitate