Când mă mut într-un oraş nou sau pe o stradă nouă, prima mea preocupare e să începem să ne cunoaştem. Ies la o plimbare să văd ce are de oferit şi să îmi fac, strategic, o listă de locuri de unde să-mi fac cumpărăturile, să-mi înlocuiesc bateriile la ceas, să-mi fac fotocopii sau să-mi duc pantalonii la scurtat.

Cum ştiu ce are de oferit un loc nou?

Mă uit după reclamele de pe stradă. Panouri, afişe, orare, culori, lumini. Strada vorbeşte de la sine. Reclama stradală vorbeşte. Ne vorbeşte despre noi, despre nevoile noastre, despre visele noastre, despre starea noastră economică sau despre simțul nostru estetic.

Cel mai mare impact vizual îl au reclamele luminoase. Atunci când reclama unei firme e luminată ştii că „vorbeşte serios”, îţi dă automant impresia că e o afacere activă care funcționează, şi funcționează bine.

Reclamele fac parte din viața noastră, unul din primele lucruri care-mi vin în minte când mă gândesc la viaţa de oraş. Există o anumită estetică în care se încadrează, şi au un farmec aparte, dau viață străzilor, şi aduc modernul în peisaj. Cum ar arăta oraşele fără reclame şi lumini?

Înainte de estetică, hai să vorbim despre utilitate; încă de când m-am mutat pe strada aceasta, am observat că la câteva blocuri distanţă se află o farmacie şi puțin mai încolo un non-stop, fără să fie nevoie să merg până acolo, pentru că aveau panouri luminoase.

Apartamentul în care locuiam în facultate era vizavi de o farmacie, iar lucrul acesta, dincolo de evident, mi-a fost foarte util: când aveam dubii dacă soarele de primăvară e dinţos, sau dacă ploaia de toamnă a adus cu ea şi frigul, aruncam o privire la reclama luminoasă a farmaciei pentru că arăta şi temperatura, şi ştiam cum să mă îmbrac ca să nu-mi fie prea frig sau prea cald în drum spre facultate.

Firmele luminoase sunt vesele şi prietenoase, şi ne ajută să ne croim drumul prin oraş şi să găsim în timp util ceea ce căutăm. Uşor vizibile când conducem şi uşor de dat ca reper atunci când cineva ne cere indicații, nu sunt numai semnătura unei firme, ci devin simboluri ale locului, imagini care ne aduc aminte de strada de unde ne cumpăram covrigi, paralelă cu facultatea, de blocul cu farmacia din colţ, vizavi de care locuieşte prietena mea cea mai bună, sau de visul ei împlinit atunci când şi-a comandat panoul cu led pentru prima ei afacere.

Mai ţin minte barul cu panou vertical unde ne adunam seara cu colegii de facultate, şi cum pe panou scria doar „bar” am ajuns să-i spunem „bar vertical” de la felul în care le explicam prietenilor unde să ne găsească. Partea amuzantă e că după o vreme chiar i-au schimbat numele pe panou şi au pus un panou cu led unde scria Bar Vertical, pentru că propietarului i s-a părut un nume original.

Pentru cei care vor să îşi semnalizeze afacerile, panourile luminoase sunt cea mai bună modalitate, rezistente timp îndelungat la vânt şi la ploaie, la frig şi la cald, nu se decolorează şi nu se strică, iar pentru noi, privitorii, reprezintă repere uşor de remarcat. O parcare, o farmacie, un loc de cazare găsite la timp, ne ajută să economisim timp util şi griji suplimentare.

Nu ştiu despre cum va evolua tehnologia LED, dar sunt sigură că ne va lua prin surprindere. De câte ori spuneam „gata, s-a inventat tot ce se putea inventa” mi s-a demonstrat că se poate şi mai mult. Acum, aştept doar să fiu surprinsă!

Articol scris pentru Super Blog 2019.

Publicitate

Un gând despre “Ne punem în lumină bună cu tehnologia Led

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.