O bună agenţie de turism construieşte de la A la Z un vis. Aceasta e deviza mea de organizare a călătoriilor, şi vă voi spune şi de ce. Să pornim!

Călătorului îi şade bine cu drumul?

Viața de adult e complicată, când aveam timp liber nu aveam posibilități materiale să merg în vacanțe, iar acum lucrurile s-au inversat. Cu toată informaţia la care avem acces putem să vedem că există locuri minunate şi să intuim că există cu siguranță foarte multe pe care din păcate nu le cunoaştem. Avem o sete tot mai mare de a vedea cât mai mult şi de a cunoaşte cât mai mult. Şi da, de ce n-am face-o? Călătoritul ne ajută să descoperim şi să ne descoperim!

Filozofie de călătorie

M-am gândit bine la cum vreau să arate viața mea, şi vreau şi loc de muncă, şi viață de familie, şi călătorii şi să mă bucur de ele în acest moment al vieții mele, şi o să le combin pe cât de bine pot ca să am câte un pic din fiecare. Admir sufletele acelea romantice care renunță la tot şi călătoresc prin lume cu un ghiozdan în spate, îmi place să le citesc poveştile, dar nu aş avea niciodată curajul să le urmez exemplul. Eu sunt un om simplu, îmi place să plec şi să am unde să mă întorc, să fac câte un mic salt de pe graficul stabilității, cât să-mi dea un impuls bun.

Altă filozofie de călătorie

Există imaginea celui care îşi începe planurile de concediu cu tradiționala căutare pe google: cazare litoral. O şedere anuală la mare, un bronz mai mult decât suficient, şi trei kilograme în plus la întoarcere. Mi se pare că asta e imaginea standard a turistului român, sau mai bine zis a concediului, e o imagine care în prezent nu mai e de actualitate, pentru că am decoperit plăcerea călătoriei, am descoperit că relaxarea nu are reguli nici perioade, nici sezoane.

Vacanţele lungi au un efect negativ asupra mea. În primă fază mă bucur, îmi fac planuri, îmi fac iluzii, iar în prima zi de vacanţă mă gândesc cu groază că se apropie plecarea. Şi apoi prima zi de muncă după vacanță mi se pare cu adevărat cruntă, am apucat să mă dezobişnuiesc cu ziua de muncă şi nu mai ştiu de unde să încep. Nu simt că am bateriile încărcate, simt doar că am nevoie de o altă vacanță, şi deci trebuie să încep să economisesc pentru viitoarea care e abia la anul.

Câte bordeie, atâtea filozofii

Mie îmi plac escapadele. Îmi place să-mi presar fiecare sezon cu câte o ieşire de weekend. Un sfârşit de săptămână departe de decorul obişnuit mi-e destul să îmi umplu rezervele de energie pozitivă şi să ştiu că nu e singurul şi să nu simt că am cheltuit foarte mult.

Escapadele acestea nu prea pot fi îndelung planificate atunci când ai un orar haotic, tocmai de aceea nu ştii la ce să te aştepţi şi cu atât ţi-e mai mare surpriza.

Noi oamenii uităm să apreciem peisajele cu care suntem obişnuiţi, dar atunci când ne reîntoarcem în locul nostru ne dăm seama că e special. De aceea avem nevoie să plecăm câteodată, pentru că, paradoxal, de la distanță vedem lucrurile mai clar.

Sunt deschisă în a cunoaşte bucăți de locuri, sunt curioasă cum se vede toamna într-un sat din să zicem, Suceava, cum apune soarele după zidurile castelului Peleş, cât de frig e pe malul mării iarna. Pentru că trebuie să scăpăm de prejudecăți: peisajul maritim e minunat şi iarna, muntele e special şi pe ninsoare şi pe căldură, natura e splendidă în toate culorile ei.

Îmi place să evaluez un loc, să fac o comparație între cum credeam că va fi şi cum l-am văzut cu adevărat, şi poate pot să anticipez unele lucruri, dar niciodată felul în care mă face să mă simt. Nu vizitez obiective turistice pentru a le bifa pe o listă, nici pentru a face o fotografie seacă. Îi dau timp locului să mă facă să mă simt cumva.

Nicăieri nu-i ca acasă, da’ mai bine-i la hotel!

Îmi place sistemul de pensiune la ieşirile de sfârşit de săptămână, afacerile de familie, locurile mici unde cunoşti oamenii aşa cum sunt ei, fără formalități. România pe bucăţi. Bucăţi de puzzle din care chiar dacă îmi lipsesc multe părți, reuşesc să-mi fac o imagine de ansamblu despre ce suntem noi şi cum suntem noi.

Surprize! Surprize?

Caut elementul surpriză, dar surpriză plăcută, de aceea apelez pentru fiecare escapadă la o agenție de turism, pentru că fiecare oră din cele câteva pe care le aloc unei experienţe frumoase este importantă, nu am la dispoziţie un timp îndelungat în care să repar ceva care a mers prost. Faptul că pot să rezerv o ofertă cu un click îmi satisface nevoia de spontaneitate, iar faptul că cineva se ocupă de planificare îmi dă liniştea că totul e sub control, că totul va ieşi perfect.

Sunt chibzuită, aşa că sunt cu ochii pe oferte last minute, pe de altă parte sunt nechibzuită când vine vorba de locații, am convingerea că în orice loc găsesc ceva frumos de văzut (şi ceva bun de mâncat) şi nu stau să mă gândesc prea mult dacă îmi convine oferta.

O agenție de turism te ajută să economiseşti timp, resurse materiale şi griji, au o listă de la A la Z cu locuri minunate din care poți să alegi cu răbdare sau cu nerăbdare!

Care e următoarea bucățică de puzzle?

Articol scris pentru Super Blog 2019

Publicitate