Astăzi vă voi vorbi despre calcularea coeficientului G, şi de ce.

Nu vă speriați, nu facem matematică, deşi pare că sună a formule complicate, doar vorbim despre lucuri utile care ne servesc mai mult decât teorema lui Pitagora, promit!

I se mai spune şi calculul G, şi reprezintă calculul coeficientului de izolare termică a unei clădiri. Interesant, nu?

Să continuăm: acest calcul G este făcut doar de profesionişti: în general o echipă de ingineri care trebuie să fie atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice cu titlul de auditor energetic, deci dacă un copil vă spune că vrea să devină pe viitor auditor energetic, vă explic cu ce se ocupă.

Un auditor energetic realizează studii de calcul al energiei ori a măsurii în care ea e risipită într-o clădire, întocmeşte certificate energetice despre cele constatate ori studii de îmbunătățire termică, utilizând metode interesante şi complexe, ca de exemplu un fel de ecografie pentru clădiri, care se numeşte de fapt termografie ori termoviziune, unde poate să vadă toate instalaţiile, firele, ţevile, tuburile şi locul unde se pierde energia, tot sistemul osos al casei cu punctele lui slabe şi punctele forte.

O să mă întrebaţi la ce ne folosesc nouă toate informaţiile acestea. Poate informaţiile nu ne folosesc, dar certificatul energetic este un act obligatoriu (valabil 10 ani) în cazul în care construiți, vindeţi, închiriaţi o locuință ori îi faceţi renovări majore. Certificatul energetic arată performanţa energetică a unei construcții de la A la G, A având consumul cel mai scăzut de energie iar G cel mai mare.

Ce se întâmplă când locuința ta are performanța energetică A? Izolațiile şi instalațiile funcţionează aşa cum trebuie, energia nu se pierde, facturile sunt după consum, iar consumul este mic. Aceasta e o situație ideală: o bună utilizare a resurselor, nu se pierde aprope nimic, confort termic şi economie de resurse materiale. Aşa ar trebui să fie acasă.

Cu cât ajungem mai aproape de G cu atât scade confortul termic, parte din energie se pierde, creşte frustrarea de a plăti şi energia pierdută, nu numai pe cea consumată, deci facturi mult mai mari pentru un confort termic mic. Acasă n-ar trebui să fie aşa. Nu-i aşa?

Deci, ce performanţă energetică are casa ta? Sper să fie A!

Articol scris pentru Super Blog 2019