A sosit ceasul să vorbim despre ceasuri, doamnelor şi domnilor. Ceasul cel rău, ceasul cel bun, ceasul de mână.
Ceasul de mână e unul dintre accesoriile care nu numai că împodobesc, dar sunt şi funcționale. Dacă dăm cu mult ceasul înapoi şi vorbim despre istoria ceasurilor vedem că înainte, cu mult înainte, ceasurile erau prima dată bijuterii de buzunar, nu oricine deținea unul, iar cei care dețineau le scoateau de lanț din buzunar, şi le priveau ca într-un ritual solemn.
Primul meu ceas a fost un ceas negru, de plastic, electronic, cumpărat de bunicul meu din piață drept cadou de moş Nicolae. Nu ştiu exact când anume a început această tradiție, dar asta primeam în fiecare an de la bunicul, şi eu şi verişoara mea. Deşi nu mai era o surpriză că în fiecare an vom primi un ceas, eu şi verişoara mea obişnuiam să scotocim printre lucrurile bunicului să vedem ce model va fi, iar jocul acesta devenea tot mai palpitant, bunicul devenea tot mai inventiv în căutarea de ascunzători, iar noi tot mai motivate să le descoperim.
Probabil în idea că ceasurile îmi aduc aminte într-un mod atât de plăcut de copilărie, mi-am creat şi eu o tradiţie a mea, şi îmi marchez fiecare mică sau mai măricică reuşită din viață cu cumpărarea unui ceas, continui treaba bunicului.
Dacă înainte ceasul era folosit în general pentru funcționalitate, în prezent mai avem un dispozitiv care ne arată ora: telefonul mobil, şi da, de cele mai multe verificăm ora pe telefonul mobil, având ceasul pe mână. Asta nu înseamnă că s-a renunțat la ceasuri, dimpotrivă: le purtăm ca accesorii, ca podoabe, uneori ca semn de statut.
Felul în care arată ceasurile s-a schimbat de-a lungul timpului, mai demult ceasurile pentru femei aveau brățări lucrate cu forme delicate, cadranele erau micuțe. Apoi au început să se poarte ceasurile de tip bărbătesc, cele cu care suntem obişnuiți azi, cadranele mari, brățări metalice sau din piele late. Acum cele două stiluri conviețuiesc paşnic. Găsim modele de ceasuri-bijuterie cu adevărat prețioase.
Ştiți cum se spune că ochelarii ne fac să părem mai inteligenți? Ei bine, eu tot timpul am atribuit asta oamenilor care poartă ceas, îmi transmit că sunt interesați de timpul lor, că sunt punctuali şi eficienți, că sunt de încredere şi că nu pierd timpul. E o idee destul de subliminală pe care am verbalizat-o odată ca să aduc în faţa cercului de prietene argumentul final pentru care iubitul meu e o alegere bună: „ei, fetelor, e genul acela… băiat bine, cu ceas pe mână”. Şi am convenit toate că ceasul îți dă un plus de ceva. Acel ceva.
Din punct de vedere al stilului, pot să spun doar atât: o ținută fără accesorii e doar un proces de îmbrăcare, nu şi o manifestare de stil. Avem nevoie de accesorii pentru a comunica ceva. Şi de ce nu un ceas?
Decât trei ceasuri rele mai bine unul şi bun! Dar cum îl alegem?
Dacă e să fie doar unul să fim atenți la bijuteriile şi la accesoriile metalice cu care îl vom purta cel mai mult. Dacă purtăm mai mult bijuterii aurii să fie şi partea metalică a ceasului aurie, iar dacă purtăm mai mult argintiu aplicăm aceeaşi regulă. Să îmi fie cu iertare, dar peste această regulă nu pot să trec, de aceea eu am un ceas argintiu şi altul auriu, şi am pus ochii de ceva vreme pe un ceas care merge cu orice: ceasul negru, dar metalic în întregime, elegant şi simplu de purtat.
Este important să nu ne grăbim atunci când cumpărăm un ceas, şi să-l cumpărăm din locuri de încredere care pot să ne ofere produse originale şi un certificat de garanție. Iar dacă găsim acel loc este bine totuşi să ne grăbim atunci când au reduceri, şi să ne facem o bucurie nouă sau cuiva drag alegând dintre sutele de ceasuri de damă ori ceasuri de bărbat cu garanţia că primim un produs la calitatea promisă.
Mi-am dat seama că mi-am format nişte obiceiuri legat de purtarea ceasurilor, prima regulă peste care nu trec deja v-am spus-o, nu combin auriul cu argintiul. Am observat că pe timpul verii îmi place să port ceasuri cu curea de piele în culori deschise, în nuanţe de bej, pentru că simt că negru ar fi prea agresiv cu o ținută de vară în culori pastel. Când simțiți nevoia de o schimbare, schimbați cureaua ceasului!
Îmi place să pun câte o brățară lângă ceas, fără să îmi fie frică că e prea mult.
Mi-am dat seama că o manichiură îngrijită şi un ceas frumos mă fac să mă simt bine. Pur şi simplu bine, şi transmit despre mine ceea ce îmi doresc să spun: sunt femeie, îmi place să mă îngrijesc, îmi place să am grijă de mine şi de timpul meu!
Dorințele unui iubitor de ceasuri sunt uşor de anticipat. Dacă te gândeşti să-i faci cadou un ceas dar te opreşte faptul că are mai multe ceasuri, te rog să îți pui următoarele în întrebări:
- Are vreun ceas cu cadranul negru? Dar roz?
- Are vreun ceas care în loc de numere are pietricele? Sau flori?
- Are vreun ceas cu curea de piele roşie cu imitație de piele de crocodil?
- De ce n-ar avea un ceas în culoarea ei/lui preferata?
- De ce n-ar avea un ceas smart?
- Opţiunile nu se termină niciodată. Nu mă credeţi pe cuvânt, intrați pe watchshop.ro să vă convingeți!
Articol scris pentru Super Blog 2019