S-ar cădea ca primul personaj din galeria de personaje la modă care să ne inspire să fie o veritabilă victimă a modei, probabil prima din istorie.

Imagine din filmul Marie Antoinette (2006)

Marie Antoinette este cunoscută ca regina care și-a pierdut capul din cauza modei, întâi la figurat, iar după aceea la propriu, dar și pentru cea mai celebră frază pe care de fapt nu a rostit-o: se spune că atunci când i s-ar fi spus că înafara palatului e răscoală iar oamenii se plâng că nu au pâine, ea ar fi zis qu ils mangent de la brioche! , ceea ce se traduce ceva de genul păi atunci să mănânce cozonac!

Ca aproape orice prințesă, Maria Antoaneta a fost crescută și educată pentru a fi înmânată vreunui prinț european pentru a întări legăturile dintre două state ori și a porni o alianță de toată frumusețea. Maria s-a născut la Viena, mai avea încă vreo zece surori care se numeau toate Maria, la fel ca mama lor, și încă câțiva frați cu nume diferite, de dragul diversității.

Se spune despre M.A. că nu excela în vreun fel la geografie ori limbi străine, că citea cu dificultate și nu avea un vocabular prea bogat. Avea în schimb un viu interes pentru muzică și dans, și era o fire veselă care fermeca prin starea de spirit dar și prin frumusețe. Atuurile ei, specifice vremii erau ochii albaștri și tenul palid.

La 14 ani Maria Antoaneta a fost trimisă la curtea franceză pentru a se căsători cu delfinul Louis -nu contează al câtelea, pentru că aici vorbim despre modă- moștenitorul tronului. Înainte să fie predată curții franceze, prințesa este dezbrăcată de toate bunurile pe care le avea, pentru a fi îmbrăcată după moda franceză. De menționat că ajunge singură într-o țară până atunci ostilă și se căsătorește cu un prinț a cărui educație de până atunci nu îi permitea să vadă vreodată vreo alianță între Franța și Austria. E lesne de înțeles că la Versailles, care era un cuib de viespi plin de intrigi, bârfe și oameni care căutau favoarea regelui, Maria Antoaneta întâmpină mai multe greutăți în a se acomoda.

Fiind ca regele o adora, la început era privită ca o gură de aer proaspăt, în cel mai bun caz. Chiar dacă uneori mai ia în râs obiceiurile pline de ceremonie de la curte, încearcă să se adapteze. Era de știut că cineva de rangul ei nu putea să poarte o rochie de două ori, cel puțin nu fără unele modificări. Poate fi exces de zel, dar în general își schimba ținutele de trei ori pe zi, mereu altele.

În rolul de regină-consoartă, după moartea regelui și încoronarea soțului ei, se pare că pasiunea pentru modă a luat proporții. În fiecare dimineață regina își alegea ținutele dintr-un catalog, și desena și plănuia ținutele împreună cu croitoreasa ei. Vorbim despre cantități mari de materiale extrem de scumpe, și modele de-a dreptul arhitecturale.

Adevărate construcții arhitecturale erau și coafurile ei, făcute de către stilistul ei Leonard, care avea o imaginație fără limite: integra în operele lui de artă flori, păsări, crengi, și cam orice ornamente ne putem imagina. Una dintre cele mai cunoscute coafuri este cea în formă de barcă cu vele. Nu știu dacă exista fixativ pe vremea aceea, ori Leonard avea cu adevărat puteri paranormale. Știm că moda la curte era ca toată lumea să poarte pudră albă pe păr, ori perucă, după caz.

Să vorbim și despre machiajul la modă din acea vreme. La Versailles era la modă machiajul excesiv, deseori făcut cu produse toxice, dar frumusețea înainte de toate, nu? Machiajul era purtat deopotrivă de femei și bărbați, care își desenau fețele cu un fel de spoială albă, destul de densă, și destul de toxică, completată de niște bujori mai mult decât evidenți și aproape deloc difuminați. Alunițele de catifea, lipite pe diferitele zone ale feței puteau transmite mesaje diferite, de la vreau să fiu sărutată până la sunt căsătorită. Deci lucrurile erau în general clare.

Nu era doar regina, întregul Versailles era o mare adunătură de ciudați într-ale esteticului, am spune. De la decorarea interiorului până la vestimentație, nimic nu ne pare a fi practic ori minimalist, în acea lume nu exista așa ceva, fastul, extravaganța, capriciul, frivolitatea, erau păcatul comun al tuturor locuitorilor palatului, însă cea care a plătit cu capul a fost regina.

Toată lumea știa că regina cheltuia excesiv, pe veșminte, pe jocuri de noroc ori pe petreceri, iar când în Franța oamenii au început să nu mai aibă ce mânca, cumva răspunsul era pe buzele tuturor, regina era considerată vinovată. Francezii o vedeau ca fiind de-a dreptul diabolică, iar pe seama ei s-a născut o adevărată literatură a pamfletului care nu putea fi oprită. Imaginea publică a reginei se deteriora tot mai mult, mai ales că nu a fost niciodată iubită de popor.

Ultima regină a Franței s-a născut într-o familie privilegiată iar la Versailles trăia izolată de lumea de afară, de dimineața până seara vedea doar fast și luxuri, neavând idee de nevoile oamenilor dinafara zidurilor palatului. Deși a încercat să oprească răul, iar ținutele ai eu devenit mai cuminți, iar machiajul natural, în ochii francezilor răul a fost făcut.

Acuzată fără dovezi de comportament promiscuu cu numeroși bărbați, de lesbianism, de incest, înaltă trădare și altele, Maria Antoaneta a fost ghilotinată. Se pare că moda a fost una din cauzele Revoluției Franceze.

Introducerea penelor ca accesorii, culorile pastel, dantela, panglicile și imprimeurile au fost unele dintre cele mai notabile influențe ale Mariei Antoaneta în modă, dar și aplecarea ei spre îngrijirea pielii cu produse naturale și îmbăierea zilnică în apă cu flori și esențe, în timp ce în medie un curtean la vremea aceea făcea baie o dată pe an.

Un gând despre “Qu ils mangent de la brioche! Despre prima veritabilă victimă a modei

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.