Produsele cosmetice ale firmei Plush Bio au devenit cunoscute prin intermediul influențatorilor de pe rețelele sociale şi se pare că succesul lor pe piață se apropie de sfârşit tot în mediul internetului.

Am auzit cu toții despre scandalul Plush Bio, firmă producătoare de produse cosmetice, dintre care unele destinate tratamentului acneei, despre care se spune că au cauzat reacții nedorite în rândul persoanelor care le-au folosit. Se poate că nedorit este un cuvânt destul de slab, având în vedere că una dintre păgubite a ajuns la spital în şoc anafilactic.

Această situație este fără precedent în România, dar în S.U.A. s-a întâmplat recent un scandal legat de produse de îngrijire a părului creț, atunci când clientele brandului DevaCurl şi-au dat seama că după o perioadă de glorie în care părul arăta extraordinar datorită produsului, începeau să apară problemele, nu numai că părul se degrada, ci cădea în cantități îngrijorătoare. Mulți dintre ambasadorii brandului au expus public situația şi şi-au sfătuit publicul să oprească folosirea produselor.

Nicoleta Dragne, fostă participantă al unui reality show, cu vizibilitate pe rețelele sociale, este cea care a reuşit să-şi folosescă vizibilitatea într-un scop bun, a impulsionat o întâlnire a fetelor marcate de experiența Plush într-un grup pe Facebook numit Mi-a distrus fața PluSHIT, grup creat în 15 aprilie, care în prezent are 135 de mii de membri. Persoanele de pe grup și-au împărtășit poveștile, însoțite adesea de fotografii înainte și după care vorbesc de la sine, au început să caute soluţii şi au pornit o acțiune pe cale legală pentru a-şi face dreptate.

Dacă am putut trage învățăminte prețioase dintr-o pandemie mondială, de ce nu am putea şi dintr-o escrocherie națională? Asta da, să fie clar, îmi pare tare, tare rău pentru fetele care au pățit-o şi sper să fie despăgubite şi să îşi rezolve problemele cu tenul.

1. Influencerii nu ne sunt prieteni, doar își fac treaba

Mi se pare că ne este destul de uşor să confundăm lucrurile atunci când vine vorba despre influenceri, noi îi urmărim, credem că-i cunoaştem, îi simțim mai aproape, ca şi cum am fi prieteni. Doar că ei nu ne cunosc pe noi şi de fapt nu suntem prieteni.

O reclamă făcută unui produs de către un influențator pe care îl urmărim şi simpatizăm pare mai mult o recomandare blândă decât o strategie, ne dă impresia de siguranță, chiar dacă ştim că beneficiază financiar de pe urma colaborării respective, cumva suntem convinşi că un om atât de cunoscut şi cu atâtea resurse nu ar promova produse de o calitate îndoielnică. Şi e drept, că aproape nimeni nu ar face-o în cunoştință de cauză.

E clar că niciuna din figurile celebre care promovau Plush Bio nu a suferit efecte regretabile, asta pentru că fie nu au folosit linia de produse pentru tractarea acneei, fie că nu au folosit deloc produse Plush, chiar dacă le promovau.

Ceea ce trebuie să reținem este că influencerii sunt deseori plătiți să facă publicitate anumitor produse, chiar dacă nu precizează asta, și de puține ori au bunăvoința să-și întrerupă rutina de îngrijire pentru a testa cu adevărat, pe pielea lor, cum s-ar spune, produsele cosmetice pe care ni le recomandă.

2. ,,Bio” nu înseamnă neapărat ,,bun”

În primul rând nu tot ce se numește bio e cu adevărat bio, apoi, chiar dacă ar fi, pentru probleme complexe cum e acneea, e nevoie de produse bine formulate și prescrise de către un medic dermatolog, condiții îndeplinite doar în aparență de către doamna Marinescu și produsele dânsei. E lesne de înțeles că nimeni nu i-a pus la îndoială pregătirea, mai ales când a avut ca strategie a-şi forma o elită formată din nume sonore care să-i promoveze produsele şi să-i accentueze credibilitatea.

Strategia de atragere a clienților se completa şi cu concursuri cu premii generoase pe instagram şi crearea unui grup-cult de cliente cărora se adresa cu aceeaşi formulă „bună frumoaselor de la Plush!”, lucru care le făcea pe clientele brandului să simtă că fac parte din aceeaşi categorie cu Inna, Antonia, Iulia Albu, şi alte multe persoane proeminente în spațiul public, persoane care în primul rând au tenul aproape de perfecțiune, şi despre care ştim că sunt exigente în ceea ce priveşte îngrijirea. Plush Bio era o capcană în care era uşor să cazi, asta dacă nu cumva te opreau prețurile exorbitante.

Chiar dacă ,,bio” sună bine şi ne dă încredere că folosim ceva ce este natural şi sigur, s-a demonstrat ştiințific că de cele mai multe ori este…ineficient. Multe dintre vedetele internaționale care au acces la tratamente faciale scumpe şi proceduri de înfrumusețare mai mult sau mai puțin invazive, atunci când sunt întrebate despre secretul frumuseții lor ne vând gogoaşa că frumusețea lor e datorată măştilor cu ou şi miere ori exfolierea cu zaț de cafea. Mă rog… la noi, oamenii de rând nu prea funcționează.

3. Mulțimea are puterea

Faptul că fetele care au avut de suferit din cauza cosmeticelor Plush s-au mobilizat cu ajutorul rețelelor sociale, și-au împărtășit experiențele, au văzut că nu sunt doar cazuri izolate, pe care în mod excepțional nu funcționează cremele-minune, așa cum li s-ar fi sugerat unora dintre ele, au văzut că nu au făcut nimic greșit, că nu este vina lor pentru ce li se întâmplă, și au ales să își facă dreptate și să nu se lase intimidate în fața presiunilor ori amenințărilor este un bun exemplu de mobilizare şi sperăm că va avea rezultate. Un exemplu de mobilizare cu rezultate favorabile după o lungă luptă, mişcare pornită tot de pe un grup facebook şi tot în probleme de estetică a fost cazul „breast implant illness” sau boala implanturilor mamare, despre care am scris aici.

Sperăm ca fetelor să li se facă dreptate şi să continue să fie curajoase, oricât va dura lupta în instanță.

4. Atenție la detalii!

Felul în care doamna Marinescu se bâlbâie atunci când vorbeşte despre propriile produse ori despre pregătirea profesională care o recomandă ar trebui să ne dea de gândit. Deşi o persoană cu acnee căreia i se promite leacul, cu majuscule, îşi doreşte să creadă că de data aceasta tratamentul va funcționa. Acneea este o pacoste, şi de cele mai multe ori cicatricile pe care le lasă rămân nu numai pe piele, ci şi pe încrederea în sine.

Atunci când ne comunică care sunt beneficiile ingredientelor, doamna Marinescu se rezumă la formulări precum „foarte vindecător”, „formulă extraordinară”, foloseşte sintagme ca „produse magice”, „tenuri emoționale” „zonele de pori dilatați” specificând că acestea sunt „zonele de năsuc”, vorbeşte nu despre beneficii cum ar fi miscşorarea porilor sau reducerea producerii de sebum, ci despre faptul că de exemplu, uleiul de floare de lotus „deschide şi stimulează chakrele” şi „deschide energii sexuale majore”, pare mai degrabă o vânzătoare simpatică şi prietenoasă de la piață decât un profesionist care formulează cu precizie creme pentru tratarea acneei, şi toate aceste perle sunt culese dintr-un singur filmuleț-tutorial despre folosirea produselor Plush.

În general, când vorbea despre produsele sale minune, doamna farmacist punea accent, în repetate rânduri pe faptul că miros foarte bine, c-ai putea să le mănânci, şi că acesta ar fi principalul motiv pentru care trebuie achiziționate. Parfumul nu are ce căuta în produsele pentru îngrijirea tenului, cu atât mai puțin a tenului acneic, dar nu e momentul să vorbim despre asta.

Multe dintre victimele doamnei Marinescu au vorbit despre felul puțin profesional în care li se adresa aceasta, „trimite-mi o poză cu fățuca” şi altele de genul, dar la fel de puțin profesional este redactat şi textul de referință de pe prima pagină PlushBio, text care se presupune că este cartea de vizită a brandului, unde se arată misiunea şi valorile după care lucrează, cu titlul „Daca ar fi sa descriem starea Plush”, text scris integral fără diacritice!

,,Pielea ta este oglinda emotiilor, implinirilor, tristetilor, si grijei (SIC!) tale fata de propria persoana”

Textul de prezentare al unui brand cu prețuri şi pretenții de lux cu siguranță nu ar trebui să arate aşa, mai ales având în vedere că diacriticele sunt… gratis.

Brandul Plush nu ar fi avut credibilitate fără acțiunile de promovare agresivă din mediul online, aşteptăm să vedem şi un răspuns al ambasadorilor brandului, pentru că tăcerea a început să fie stânjenitoare.

Ar fi bine să se ia în calcul şi reglementarea legală a colaborărilor persoanelor cu vizibilitate în online cu brandurile, astfel încât publicul să fie informat atunci când este vorba despre o colaborare în scopuri publicitare.

Ni s-a dovedit, încă o dată, că tratamentele minune nu există. Suspendăm căutările?

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.