Dacă nu ai auzit de Marie Kondo, vorba aia…se poate că trăiești într-o peșteră! Dar cu siguranță citești rândurile astea pentru că te interesează. Să începem!

 Marie Kondo a făcut din plăcerea pentru organizare în spiritul minimalismului o afacere de succes. Ține seminarii, scrie cărți, are o serie pe Netflix, își ajuta clienții să își organizeze lucrurile și învață publicul că se poate trăi și cu mai puțin. Nu ştiu exact cum se numeşte ceea ce face ea, dar e un fel de guru recunoscut internațional al curățeniei şi a ordinii, în termeni mai blânzi îi putem spune consultant.

 A dezvoltat o metodă de organizare a casei prin care susține că dezordinea nu va recidiva niciodată. Promițător, nu?

Metoda Marie Kondo a fost dezvoltată de aceasta de-a lungul anilor. Tu poți face asta într-un SFÂRȘIT de SĂPTĂMÂNĂ!

Încă din copilărie, Marie răsfoia cu plăcere o revistă de amenajări interioare la care era abonată mama ei. Aranja și curăța căminul cu entuziasm. Căuta mereu să obțină spațiul perfect din fotografiile din reviste atât acasă cât şi în sala de clasă unde învăța. Fără succesul dorit din primele încercări, fiind mereu copleșită de multitudinea de lucruri pe care le dețineau, dezordinea recidiva. 

Primul ei pas spre minimalism a fost odată cu descoperirea unei cărți numite Arta de a arunca de Nagisa Tatsumi, carte care stă la originea cultului curățeniei în Japonia, şi despre care o să povestim pe viitor. Conștientizarea faptului că deține prea multe lucruri a fost o revelație, şi totodată ideea care a dat naștere metodei de succes de organizare care o face cunoscuta pe Kondo.

Marie Kondo este de părere ca e minunat sa trăiești într-un spațiu ordonat, dar că nu e este nevoie să lucrezi la asta în fiecare zi. Pentru ea, curățenia este un eveniment deosebit care te ajută să te eliberezi atât fizic de ceea ce este în plus, dar și mental, de sentimentul de copleșire pe care îl dă dezordinea.

E de la sine înțeles că o persoană atât de preocupată de ordinea spațiului personal nu se dezminte atunci când este vorba despre sustenabilitate, este un lucru important la care ar trebui să fim atenți.

Respectul pentru SPAȚIUL său se extinde şi ca interes pentru BUNĂSTAREA mediului.

Încă din copilărie și-a făcut o rutină în chip de joc de a scoate din priză electrocasnicele pe care nu le foloseau, si acesta fiind una dintre ideile cultivate din lectura diverselor reviste pe care le citea. Își inventa jocuri în care căuta să salveze cât mai multă apă cu putință. Așa că, fără îndoială în tot demersul nostru trebuie sa fim corecți față de natură. Sa depozitam rezidurile corect! Nu doar sa ne descotorosim la întâmplare de lucrurile cumpărate și așa, la voia întâmplării.  Photo by Ketut Subiyanto, on Pexels

Photo by Ketut Subiyanto, on Pexels

ÎȚI prezint pe scurt PAȘII spre un SPAȚIU curat, FĂRĂ să mai reiau numeroasele exemple şi ponturi din cartea Mariei Kondo: Magia ordinii, dar cred că e necesar să o citeşti şi tu, numai simpla lectură îți dă o poftă nebună de a te pune la treabă, şi nu ştiu sigur dacă articolul meu va avea întocmai acelaşi efect.

Reconsideră-ți posesiile!

Poți să spui, cu mana pe inimă, că te face fericit să fii înconjurat de toate aceste lucruri pe care nici nu îți aminteai ca le ai?- e întrebarea pe care ne-o pune autoarea, o provocare în a ne privi casa cu ochiul duşmanului, de a ne îndemna să studiem mai îndeaproape spațiul.


În primul rând trebuie să vizualizam spațiul. Cum ne dorim să arate casa noastră? Ce așteptări avem de la această provocare? Ne putem ajuta de fotografii care sa ne inspire, chiar dacă nu am dori să schimbăm nimic, o a doua opinie prinde bine. Trebuie să ne uităm cu mare atenție în jur și să conștientizăm câte lucruri avem. Să ne obișnuim cu ideea că va trebui să ne lipsim de tot ce nu ne folosește. 

Cum ar trebui să decurgă treaba potrivit metodei Kondo:

Adunam toate hainele, din toate dulapurile, din toate locurile din casă Le așezăm pe toate pe podea. Luam câte una și hotărâm dacă rămân sau nu pe baza celui mai simplu și subiectiv criteriu din lume: păstrezi doar acele lucruri care iți dau un fior de fericire. 

Trebuie să trăim în prezent. Dacă asta se vede în posesiile noastre, vom scăpa de multe bătăi de cap. Să renunțăm la hainele care nu ne mai încap ne va face să ne simțim eliberați, şi aşa ne lăsau un gust amar de câte ori dădeam cu ochii de ele în dulap. Şi hainele acelea noi dar nepurtate vreodată, fiindcă le păstram pentru o ocazie atât de specială că nu s-a ivit de câțiva ani încoace trebuie să dispară. Putem vinde, putem dona, dărui. Vom obține spațiul care se cuvine lucrurilor care ne fac cu adevarat fericiți. 

Marie Kondo poate părea nemiloasă atunci când renunță la ceva, dar nu renunță niciodată la un obiect fără a-i mulțumi ca a existat în viața ei.  

Metoda  își propune să creeze un spațiu în care să fim înconjurați doar de lucrurile care ne fac fericiți. Să avem spațiu suficient pentru ele, și să le putem îngriji mai bine. Dacă te gândești așa, ce e mai frumos decât să fii înconjurat doar de lucruri care iți dau energie bună?

Haine și accesorii, cărți, obiecte de toate felurile, amintiri. Aceasta este ordinea. Marie Kondo insistă că metoda de a ordona câte o cameră pe rând nu este eficientă, deci trebuie să facem ordonarea pe categorii de obiecte.

Amintirile sunt cel mai greu de clasificat, de aceea trebuie aranjate ultimele.

Gândește un loc bun pentru fiecare categorie de obiecte!

După ce am ales ce ne face fericiți și am renunțat la lucrurile care ne incomodau trebuie doar să ne gândim bine unde așezăm aceste lucruri ramase. Un pont important este să nu depozităm același tip de obiect în doua locuri diferite din casă. Autoarea insistă că acesta este unul din principalele motive pentru care nu ne putem controla cu exactitate posesiile. Dacă fiecare categorie de obiecte are locul ei atunci lucrurile sunt clare.

Metoda Marie Kondo APELEAZĂ la EMOȚII.

Toate metodele de organizare se bazează pe pragmatism, pe disciplină, dar nu pe sentimente, poate de aceea multe dintre ele nu au succes. Scăpând de ceea ce ne generează emoții negative și păstrând lângă noi doar lucrurile care ne sunt utile și ne aduc bucurie ne simplificăm viața și ne înconjurăm de energie pozitivă și aducem un suflu proaspăt casei noastre. Ni se promite că dacă experimentăm o singură dată ordinea perfectă, chiar dacă pare greu de crezut, e îndeajuns pentru a o menține. Şi da, Marie Kondo crede în perfecțiune în ceea ce priveşte ordinea! Probabil că există!  

Ordinea este un mod de viață, cu cât începem mai devreme cu atât ne schimbăm viața în bine mai repede.

Cartea scrisa de Kondo este cu siguranță una care inspiră. Chiar dacă există și mici derapaje, te las să le descoperi. Dacă îți dorești să faci ordine în casa ta, sau dacă ești într-un moment când nu știi pe unde s-o apuci, începe cu lucrurile mici. Încojoară-te cu ce te face să te simți bine! Inspirația va veni! Micile decizii despre cât de mult iți place sau nu un lucru în casa ta duc la rezultatul final care e mult mai important decât ordinea. 

Odată ce ai renunțat la tot ce nu ți-e necesar și privești în jur, atunci cunoști cu adevarat cine ești și ce contează cu adevarat pentru tine. Vei găsi mai multe răspunsuri decât credeai! Ce spui?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.