Nu ştiu alții cum sunt, dar eu când văd pe vreo rețea de socializare o postare publică care se încheie cu „detalii în privat”, mă cuprinde confuzia. Mai ales în ultima perioadă, când pe facebook circulă tot felul de propuneri, de produse miraculoase de vânzare şi oferte de muncă care mai de care. Ce atâta secretomanie? Pune toată informația dacă ai început, ori ai chef de răspuns în privat la 500 de oameni care întreabă acelaşi lucru?

Se pare că da.

În ultima vreme, cum stăm cu toții mai mult pe-acasă şi pe facebook, am început să văd tot mai multe „detalii în privat” şi „lasă un DA în comentarii, iar eu te voi ajuta” de-a lungul şi de-a latul internetului. Am zis să analizez situația mai de-aproape.

Vrei să fii o persoană împlinită? Îți doreşti o schimbare? Vrei să fii invidiat de cunoscuți? Vrei libertate, beneficii economice garantate şi să fii propriul tău şef în propria ta afacere internațională? Lasă un DA în comentarii iar eu te voi contacta.

Postările de genul acesta au invadat rețelele de socializare, ori existau de ceva vreme şi doar acum le-am observat eu. Par a fi oferte de muncă, însoțite de fotografia unei persoane cu expresie şi poziție standard, de parc-ar fi de pe un afiş electoral şi descrieri lungi în limbaj de lemn care de fapt nu dezvăluie nimic concret, doar că pentru a nu rata şansa vieții tale trebuie să trimiți un mesaj în privat. Iar mie nu-mi place să ratez şansa vieţii mele, aşa că acționez în consecință.

Ideea e că oamenii aceştia nu spun deschis despre ce este vorba, bat apa-n piuă despre succes, despre împlinire materială, despre viața lor îndestulată şi extraordinară, şi-ți promit şi ție asta. Postura lor împăiată te poate face să crezi că ai de-a face cu cineva important, asta e intenția, dar atâta secretomanie dă impresia că mai degrabă fac parte din vreo sectă, unde paradoxal, lauda de sine nu miroase rău. Cheia succesului e la tine, trebuie doar să laşi un „Da” în comentarii, şi de-acolo te îndrepți spre succes. Un loc de muncă pentru care poți lucra de acasă şi tot de ce ai nevoie este „un telefon mobil şi conexiune la internet„.

Acum când auzim peste tot că „viitorul e online” şi când locurile de muncă se împuținează, e lesne să ne agățăm de orice scamă de iluzie.

Am aflat între timp ce hram poartă bogații şi împliniții aceştia de pe facebook. Sunt vânzători, şi vor să-şi vândă produsul (oricare ar fi el), apoi să te îmbârlige şi pe tine să vinzi pentru ei.

Eram tentată să cred că promovează cărți de auto-ajutor, pentru că textele lor sunt în majoritate citate motivaționale răsuflate, dar nu, este vorba de produse din cele mai diverse: începând de la uleiuri esențiale făcătoare de minuni, cosmetice revoluționare, suplimente alimentare, shake-uri de slăbit, până la monede digitale ori oale magice care gătesc singure cinci feluri de mâncare, toate la prețuri aproximativ absurde.

Se numeşte network marketing, afaceri cu vânzări prin reprezentați, aşa cum sunt cunoscute la noi companiile multi-nivel care au luat amploare, mai ales acum pe timp de pandemie, după ce în State majoritatea lor au fost etichetate deja ca fraude piramidale, lumea îşi povesteşte experienţele nefericite, şi nimeni nu mai muşcă momeala.

Ți-o mai aminteşti pe fata de la Avon din liceu? S-a reconfigurat şi s-a mutat pe facebook.

N-am nimic cu fata de la Avon dar nu-mi vine în minte alt exemplu, şi este primul model de afacere multi-nivel cu care eu am intrat în contact. Cataloagele acelea colorate şi parfumate de care ne frecam frenetic încheieturile fără intenția de a cumpăra parfum erau o binecuvântare în pauza mare, pe vremea mea când telefoanele mobile erau mult mai puțin interesante. Şi-n plus, era o afacere inofensivă.

Dar ca exemplu, reprezentanta Avon lua comisioane din vânzări, nu avea un salariu. Bine, nici comisioane nu prea lua, că se ajunsese să fie câte o reprezentantă per familie, dar cea care o avea în subordine pe ea şi pe încă câteva, probabil că avea beneficii. Cu cât ai în subordine mai multe reprezentante care plasează comenzi, cu atât ai mai multe beneficii, de aceea nici nu prea mai lupți pentru vânzarea produsului, ci mai degrabă pentru a racola oameni în echipă de pe urma cărora câştigi. Cam acesta ar fi marketingul multi-nivel. O schemă care nu poate funcționa la nesfârşit, pentru că se ajunge într-un punct unde piața e saturată de un produs şi nu mai cumpără nimeni.

Există pe piață companii multi-nivel care la fel, se ocupă cu vânzarea de cosmetice. Ce au adus nou acestea este însă că îmbracă mai frumos noțiunea de „reprezentant” şi-o botează ca „antreprenor”, folosindu-se de marele nostru entuziasm de a fi şefi, nu angajați, îți prezintă oferta de a fi reprezentant ca a avea propria ta afacere internațională.

Acesta era marele secret care putea fi destăinuit doar în privat şi cam la asta se rezumă „propria afacere internațională de succes” despre care vorbesc oamenii aceştia, pentru că a fi vânzător fără contract pentru o companie înseamnă că e puțin şi-a ta, în vreo lume paralelă.

Este îngrijorător pentru că cei care lucrează pentru aceste companii sunt ademeniți într-o roată de hamster şi în general pierd mai mult decât câştigă. Potrivit studiilor 98% din oamenii care se unesc acestor afaceri pierd bani pentru că li se cere să „investească” pentru a intra în afacere bani pe care nu îi mai recuperează. În plus, de multe ori produsele pe care le promovează agresiv sunt nu numai extrem de scumpe ci de-a dreptul periculoase pentru sănătate.

Multe din aceste companii funcționează după scheme piramidale: produsul pe care îl vând nu ajunge în magazine, se vinde doar prin intermediul distribuitorilor, care primesc un oarecare comision. Ideea e că vânzarea produsului în sine nu e cea mai importantă sursă de câştig, ci a avea cât mai mulți oameni în echipa ta, pentru că fiecare vânzare pe care o vor face şi fiecare persoană pe care o vor înscrie la rândul lor în echipa lor şi va face vânzări îţi vor aduce câştig, şi de asemenea tuturor celor deasupra ta în această piramidă, de aceea cei de jos vor fi în permanență presați să vândă cât mai mult, pentru a genera cât mai multe câştiguri într-o piață saturată unde cumpărătorii sunt tot mai sceptici şi tot mai informați.

Se pare că în State este o acuzație gravă să spui că o companie funcționează după schema piramidală, de aceea nu-mi asum nici eu riscurile, ei au mai mulți avocați decât mine. Nu dăm nume, dar ştim cu toții despre ce e vorba🤫😉

Termenul pe care companiile îl folosesc pentru a se descrie este multi-nivel, un termen mai bland pentru o strategie mai blândă, care pesemne nu presează atât angajații.

Dintre companiile care funcționau pe modelul piramidal sunt câteva care au fost descoperite şi închise, şi altele care care încă îşi fac de cap, până se va putea ajunge la ele pe cale legală. Pe timp de pandemie au ajuns în multe țări sărace, unde foarte mulți oameni şi-au pierdut toate economiile investind în aceste afaceri ori intrau în datorii.

Mă enervează că aceste companii caută să recruteze mereu oameni fragili. Mame care stau cu bebeluşii acasă şi şi-ar dori un venit în plus, persoane care caută leacuri pentru diferite afecțiuni, persoane supraponderale care vor să scape de kilogramele în plus, oameni care şi-au pierdut locul de muncă, oameni singuri.

Când eşti disperat vrei să crezi tot ce ți se spune, iar ei profită de asta cu bună ştiință. Nu sunt toți lipsiți de scrupule, am avut ocazia să stau de vorbă cu un reprezentant care vinde suplimente alimentare (despre care se crede că au generat probleme grave de ficat unor utilizatori fideli, şi în unele cazuri chiar moartea!) şi pot s-o spun cu mâna pe inimă că omul e de-a dreptul spălat pe creier, crede că a dat peste oportunitatea vieții, că ajută oameni, şi că scandalurile din presă legate de companie sunt doar invenții răutăcioase ale concurenței, deci e până la urmă doar victima perfectă, care probabil se va transforma din disperare în călău.

caut mămici care vor să facă bănuți de acasă, de lângă copiii lor. Cele interesate lăsați un da în comentarii iar eu vă dau detalii în privat”

Mă incomodează mereu abuzul de diminutive, cât despre ofertă, la început nu ştiam despre ce este vorba, credeam că este ceva legat de vânzarea sau promovarea unor produse pentru copii, din moment ce erau căutate în mod special mame. Dar nu, mamele tinere care sunt casnice sunt considerate o țintă uşoară. Unele caută o sursă de venit iar celor care deja lucrează li se induce un sentiment de vinovăție că nu stau lângă copiii lor, li se spune că lucrează pentru „visul altcuiva”, pentru şefi care nu le apreciază munca, şi alte multe baliverne de genul. Am văzut că multe mame care se înscriu în acest tip de companii pun fotografii de promovare împreună cu copiii lor, şi nici nu ştiu cum să interpretez asta.

Câte kilograme vrei să slăbeşti până la Craciun? 5… 10…20…mai mult de 20… Spune-mi în comentarii iar eu te voi ajuta!

Persoanele care vor să slăbească sunt de asemenea ținte. E drept că pentru a scăpa repede şi eficient de un complex care te sâcâie de ani ai face cam orice. Am lăsat odată din curiozitate un comentariu unei postări de genul, menționez că nu se pomenea despre nici un produs, din textul postării puteai la fel de bine să deduci că un nutriționit lucrează pro-bono pe facebook, dar ştiam că ajutorul costă, am vrut doar să văd cât. M-a abordat în privat numaidecât, şi a început tacticos să mă întrebe de când mă supără acele kilograme în plus, şi să-i povestesc mai multe despre mine şi obiceiurile mele alimentare. A întârziat mult până să îmi spună că la mijloc este vorba despre vânzarea unui produs, iar eu am dat înapoi elegant. Doamna nu a fost insistentă şi am apreciat, m-a invitat să mă unesc grupului lor de facebook şi am făcut-o, vom vorbi despre asta pe viitor.

Ideea e că aceşti oameni sunt total nepregătiți: după un curs de două sau trei săptămâni li se dă statutul de consilieri nutriționali, şi dânşii te sfătuiesc doar să le cumperi produsul.

Din vânat în vânător

Cei care recrutează oameni pentru a-şi mări echipele sunt în primul rând victime. Potrivit unui studiu, cei care activează într-o afacere piramidală ies în pierdere în proporție de 98%, iar cei care câştigă, şi chiar au o viață de vis pe munca altora sunt cei din vârful piramidei. Şi sunt puțini.

Multe dintre aceste companii te obligă să cumperi mai întâi un stoc de produse pe care apoi să-l dai în vânzare, şi să ai un minim de vânzări pe lună pentru a nu-ți pierde statutul de reprezentant. Cum nu-ți mai cumpără nici naiba produsele, trebuie să le cumperi tu, şi aşa începe cercul vicios.

Dacă ai devenit client al vreunui reprezentant şi a putut să-ți vândă produse, grija lui următoare este să intri în echipa lui, pentru a primi procent din vânzările tale, şi a urca cât mai sus posibil spre vârful piramidei.

Metodele de ,,racolare” de noi clienți sunt diverse, te invită la demonstrații de utilizare a produselor la ei acasa, organizează mici petreceri, ori mai nou sesiuni live pe facebook.

Că tot am amintit de demonstrații… să vezi cât sunt de secretoşi aceşti reprezentanți, hai să-ți povestesc cum am ajuns acum câțiva ani în garajul unuia dintre ei, la o demonstrație de machiaj.

O prietenă de-a mea primise ceea ce ea credea că e un cupon pentru un tratament estetic unde mai putea să ducă încă două prietene. Una dintre ele eram eu. I se explicase ceva atât de vag încât nu a înțeles mare lucru ce o să ne facă, doar că e despre cosmetică, făcută de o profesionistă şi e gratis.

Nu ne aşteptam să ne primească într-un garaj închiriat şi eu începusem să-mi fac tot felul de filme cu criminali în serie, până în momentul în care am intrat şi am dat cu ochii de cantitatea industrială de machiaj şi de produse publicitare ale unui anume brand: genți de machiaj, genți de voiaj, cutii peste cutii cu acelaşi nume. Ştiam de produsele acelea, ştiam că nu sunt chiar de aruncat, dar ne feream de reprezentanți pentru că erau foarte insistenți. Acela a fost momentul în care am înțeles ce se întâmplă. Dacă am fi avut posibilitatea, am fi luat-o la fugă. Dar noi nu suntem nesimțite.

Când am studiat însă garajul, mi-am dat seama de unde insistența şi minciuna: era disperare în stare pură. Femeia aceasta amenajase şi probabil închiriase acel spațiu pentru asemenea întâlniri, o masă mare cu mult machiaj, câte o oglindă pentru fiecare invitată, (şi erau muulte oglinzi) prosoape curate, mult satin peste tot, şi cutiile de care am amintit: stocuri întregi de produse pe care era obligată să le cumpere ca să-şi păstreze statutul de reprezentat, şi pe care spera să le vândă să-şi recupereze investiția.

Consultanta noastră, insistentă şi enervantă, vorbea numai în diminutive. Ne-a promis să ne învețe ce şi cum despre machiaj, dar n-avea de unde. Era machiată ca o paiață, un ruj roşu cu tente portocalii care-i făcea dinții să pară şi mai galbeni, şi un fard de pleoape albastru electric prost aplicat şi deloc estompat, fără rimel, era machiajul ei cu care s-a gândit să ne atragă în lumea frumuseții. Era clar din capul locului că femeia asta n-avea ce să ne-nvețe, dar am stat, de dragul bunului simț.

Ne-a prezentat nişte produse extrem de scumpe, mi-a stropit accidental bluza cu fond de ten, pe care insista să mi-l aplic deşi i-am zis clar că am probleme cu tenul şi nu ies din rutina mea şi cam cu-atâta m-am ales din experiența asta. A mai insistat cu mesaje dulci cu multe diminutive pe whatsapp încă o vreme, şi-apoi a lăsat-o baltă. Nu ştiu ce s-a ales de ea, dar cred că i-a luat mult să vândă tot ce avea în garaj.

E greu să spui „gata” odată intrat într-o astfel de afacere, speri întruna că îți vei recupera banii investiți, că vei avea profit, că îți vei forma o echipă. Ți-e ruşine să le dai dreptate celor care ți-au spus că nu vei reuşi, şi ți-e groază că ai picat atat de uşor într-o asemenea capcană. Dar oameni suntem. Cu cât vorbim mai mult depre experiențele noastre, şi cu cât ne informăm mai mult înainte de a cumpăra ceva sau a intra într-o afacere, vom fi la adăpost✌

Acestea fiind spuse, las legături unde poți găsi explicații în limba română despre acest tip de afacere şi un vlogger care îşi împărtăşeşte experiența într-o afacere multi-nivel. Dacă ai şi tu ceva de spus, hai să deschidem conversația!

Publicitate

Un gând despre “Fraudă online. „Detalii în privat!”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.