În ultima vreme mulți dintre noi am fost obligați de circumstanțe să petrecem mai mult timp acasă. Am muncit, am făcut curățenie generală, am ajuns la capătul Netflixului, ne-am apucat de gătit feluri de mâncare pe care nu le mai încercasem, şi am ajuns şi la a ne privi casa cu ochiul duşmanului şi a-i căuta nod în papură. Eu sunt în plină desfăşurare a acestei faze, şi am câteva idei despre cum să-ți faci casa să arate bine fără prea multe resurse.

E ideal să te simți confortabil la tine în casă, dacă petreci mult timp acasă va fi mai plăcut, iar dacă nu, te vei întoarce cu drag. Atata timp cât ție îți place casa ta nu-i nimic de corectat, asta e important să ştii. Câte bordeie, atâtea feluri de oameni cu nevoi diferite, dar îți împărtăşesc şi ție ceea ce funcționează pentru mine, poate te inspir. Să trecem la treabă!

1. Ai prea multe lucruri

Se poate să ai prea multe lucruri în spațiul tău şi asta e posibil să te deranjeze chiar dacă nu conştientizezi. Există propuneri de stiluri de amenajare maximaliste, cu multe obiecte care cumva se combină într-o estetică, şi totul se asortează, dar dacă tu crezi că lucrurile tale nu se prea „pupă”, ia măsuri!

Primul pas este să renunți la elementele de decor care nu te încântă pe deplin. Sugestia mea este să scapi în primul rând de obiectele din plastic.

Cum în casa ta alegi cele mai frumoase obiecte, ai grijă la detalii. Un suport de instrumente de scris de plastic pe biroul tău de lemn masiv e ca nuca-n perete, arată rău, rău, rău, mai bine îți ții pixurile în sertar până găseşti unul cum trebuie, şi nu e nicio problemă.

Ghivecele din plastic, şi mai rău, din plastic în culori diferite, dau impresia de dezordine. Găseşte ghivece de ceramică care să-ți placă, ori găseşte o modalitate să le acoperi cu sfoară, ori să le pui într-un coş de lemn, dacă se potriveşte cu ideea ta de amenajare.

Şi estetica băii contează. Dacă ai suportul de periuțe de dinți din plastic sigur găseşti vreun recipient frumos de sticlă prin casă cu care să-l înlocuieşti: poate fi o mini-vază pe care nu ştiai unde să o pui, ultimul pahar de sticlă dintr-un serviciu care s-a spart demult, recipientul unei lumânări parfumate pe care ai consumat-o… şi lista poate continua. Cu siguranță vei găsi ceva!

2. Studiază-ți spațiul

Dacă ai scăpat de câteva obiecte de decor nu te grăbi să cumperi altele. Studiază-ți spațiul, observă cum îl foloseşti, şi de ce ai nevoie pentru a-l face practic şi plăcut ochiului.

Nu te grăbi, fă-ți un panou pe Pinterest şi păstrează-ți acolo inspirația. Alege-ți stilul şi culorile pe care vrei să îți bazezi amenajarea, şi în timp vei găsi obiecte de decor potrivite. Caută-ți stilul, răzgândeşte-te, mută mobila prin casă, testează; doar aşa poți să îți dai seama ce ți se potriveşte.

3. Prea puține lucruri

De când cu moda minimalistă se prea poate să fi ales estetica aceasta. Nu e o greşeală nicidecum dacă îți place, s-a demonstrat că spațiile deschise şi suprafețele goale sunt o mângâiere pentru creierul nostru, în timp ce o adunătură mare de lucruri ne dă anxietate.

Cu toate astea, uneori estetica minimalistă dă impresia de casă nelocuită. Totul este atât de impersonal încât pare o cameră de hotel.

O fotografie înrămată cu cei dragi, o vază frumoasă ori o statuetă adusă din vreo călătorie sunt lucruri care nu strică echilibrul minimalist. Ca să nu simți că ai prea multe obiecte în jur trebuie să ții cont de o singură regulă: alege obiecte mai mari de decor şi mai puține, decât mai multe obiecte mici la un loc.

4. Mobila „pe tot peretele”

Acum ceva vreme acest tip de mobilă era ultima fiță, dar în zilele noastre parcă ne sufocă. Dacă ai o astfel de mobilă din lemn de calitate bună este păcat să renunți la ea, încearcă să-i desparți corpurile şi să o împrăştii prin cameră, ori prin casă. Chiar dacă pui corpuri din acea mobilă în camere diferite, cumva acestea vor da impresia de design unitar al casei şi nu e nimic rău în asta, dimpotrivă.

Dacă vrei să dai o nouă față mobilei tale şi nu ai neapărat curaj s-o vopseşti, poți să-i pui mânere noi în ton cu preferințele tale, şi poți să-ți „reinventezi” şi uşile.

4. Nu ai plante

Nu e o greşeală să nu ai plante, dar efectul pe care îl are o plantă într-o încăpere este minunat, mai ales combinat cu satisfacția că acea plantă creşte sub ochii tăi.

Poate nu ai plante pentru că ai pisică, deci se compensează, dar dacă totuşi îți doreşti plante nu ezita, investiția e mică şi de efect. Plantele purifică aerul şi înfrumusețează instantaneu o încăpere.

5. N-ai lumină?

Dacă ai o singură sursă de lumină în încăpere gândeşte-te să mai pui măcar una. Avem nevoie de diferite tipuri de lumină, pentru că facem diferite lucruri de dimineața până seara, şi avem nevoi diferite. O lampă de masă e un accesoriu drăguț şi util, dacă ai nevoie de mai multă lumină în încăpere sau daca vrei să ai o lumină difuză.

Dacă îți place să citeşti, să croşetezi, ori să faci orice alt lucru de genul acesta care-ți solicită vederea, fă-ți un colț al tău, ai nevoie doar de un fotoliu şi o lampă, eventual o măsuță auxiliară, lucruri pe care poate deja le ai în casă, doar că nu le foloseai în scopul acesta.

Dacă îți plac lămpile cu picior profită şi găseşte loc pentru una, sufrageria ta va arăta elegant şi va fi practică.

6. Recolorează!

Dacă ai o încăpere care nu ți se pare deloc interesantă şi nu ştii ce să-i faci, ia în calcul să o văruieşti într-o culoare nouă, va fi o schimbare majoră cu un buget mic.

Dacă vrei să pui accent într-o zonă anume, alege tapetul. Vei găsi cam ce imprimeu şi stil doreşti, iar efectul va fi wow!

7. Adaugă profunzime

O oglindă face un spațiu mic să pară mai mare, iar dacă adaugi o sursă de lumină în apropiere, efectul va fi dublu.

Holul meu trist şi întunecos a fost salvat de o oglindă uriaşă care dă impresia că face intrarea într-o altă cameră✌

8. Grijă la proporții

Desigerii de interioare spun că este o greşeală să pui un tablou mare pe un perete mic ori viceversa, un tablou minuscul pe un perete intimidant de mare. Să punem perdelele cât mai aproape de tavan, şi să nu le tăiem prea scurte.

9. Schimbă textilele

Uneori este destul să schimbi perdelele şi pernele de pe canapea, ori covorul, iar asta dă imediat un alt aer casei tale. Retapițarea canapelei, scaunelor ori fotoliilor este de asemenea o metodă eficientă de reîmprospătare a casei tale.

Am o mică sugestie: dacă alegi să retapițezi poți să profiți să confecționezi o pălărie de lampă din acelaşi material cu tapițeria, o pernă, ori o perdea, este interesant să regăseşti acelaşi motiv în mai multe locuri din încăpere.

10. De unde să-ți cumperi ce mai lipseşte

Cu siguranță cunoşti o grămadă de magazine de decorațiuni interioare, dar în magazinele de antichități sau magazinele de mobilă la mâna a doua poți găsi mici comori la prețuri mici. Oglinzi cu rame deosebite, sfeşnice, candelabre, şi multe altele.

Dacă ai nevoie de un tablou cu nişte culori pe care ți le doreşti anume, poate cunoşti pe cineva care cochetează cu pictura. Dacă îți doreşti artă abstractă, sunt sigură că te descurci să faci unul, în loc să-l cumperi dintr-un magazin. Dacă ai nevoie de un pled pe canapea poate ai o mamă ori o bunică pricepută care poate să-ți croşeteze unul. Cu o simplă căutare pe rețelele sociale vei găsi artizani care creează lucruri minunate.

Deocamdată am rămas fără ponturi, dar voi reveni în scurt timp cu altele noi-nouțe. Până atunci, pe care din cele 10 ponturi le-ai pune în aplicare?

Ori casa ta e deja extraordinară? 🤔

Surse foto: Pinterest.com

Publicitate

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.